Mélytengeri élőlények vándorlása áll az óceánban hallható, rejtélyes, alacsony frekvenciájú zaj mögött – állapították meg kutatók.

Az óceánban hallható titokzatos moraj forrása már régóta foglalkoztatta a tengerbiológusokat, abban azonban biztosak voltak, hogy nem a bálnák vagy delfinek kommunikációja keltette a hangokat. Most úgy tűnik, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült kiderítenie, mi okozza a furcsa zajt.

Nagy érzékenységű mikrofon segítségével jártak a rejtély végére. Eszerint a mezopelágikus zóna élőlényei (halak, medúzák, garnélák, tintahalak) felelősek a különös hangokért. A mezopelágikus zóna a nyílt tenger körülbelül 200-1000 méteres mélységtartománya. Itt az áthatoló fény már nem elegendő a fotoszintézishez, de elég a vízi állatok látásához.

IllusztrációForrás: skitterphoto.com

Mivel ebben a mélységtartományban nincs annyi élelem, mint a felszínhez közelebbi régióban, ezért az állatok éjszakánként felfelé veszik az irányt, ahol bőségesen van táplálék. Amikor fel-, illetve leúsznak, jellegzetes – leginkább zümmögésre emlékeztető – hang hallható. A moraj nem hangos, mindössze 3-6 decibellel nagyobb az óceáni háttérzajnál, és napszaktól függően egy vagy két óráig hallani – írja a Discovery News híroldal.

Az óceán rejtélyes hangja ide kattintva hallgatható meg.

Mi célt szolgálhat a zaj?

Természetesen a kutatók nem kaptak választ minden kérdésre, például nem tudni, mi lehet a hangkibocsátás célja. Az egyik biológus, Simone Baumann-Pickering szerint elképzelhető, hogy az élőlények kommunikációját hallhatjuk a hangfelvételen, de ugyancsak lehetséges opció, hogy a halak „gázkibocsátását” rögzíti a mikrofon, amit a lebegést szabályozó úszóhólyag okoz.

Egy rejtély talán megoldódott, de a világóceán még rengeteg felfedezni való titkot őrizForrás: Elter Tamás

Amennyiben a kommunikációs teória bizonyul helyesnek, akkor a kutatók az óceáni ökoszisztéma működésének eddig felfedezetlen oldalát ismerhetik meg. Az is kiderülhet, hogy a hangok elárulnak-e valamit a mezopelágikus zóna ragadozóinak a zsákmány helyzetéről.