Sárkánytojások kikelésére várnak a kutatók

barlangi vakgőte
A peték közül három szépen növekszik
Vágólapra másolva!
A sárkánynak is becézett barlangi vakgőte petéinek kikelésére várnak egy szlovén barlangban – az állat állítólag száz évig is elél, és tízévente egyszer-kétszer szaporodik csak.
Vágólapra másolva!

A Postojnai cseppkőbarlang népszerű turistacélpont már a gyönyörű cseppkőtermek miatt is – extra vonzerőnek számít azonban az ide utazóknak a különleges barlangi vakgőte (Proteus anguinus) jelenléte is, amelyet hosszúkás, sárkányszerű alakja miatt egyszerűen csak sárkányként is emlegetnek.

A peték közül három szépen növekszik Forrás: postojnska-jama.eu

Vak és ritkán szaporodik

Az állat kizárólag földalatti tavakban, karsztbarlangokban él, mivel látására a sötétben nem volt szüksége, szemei fejletlenek, teljesen vak. Kis férgekkel, rákokkal és halakkal táplálkozik. Különlegessége, hogy

évtizedenként csupán egyszer-kétszer szaporodik,

ezért is olyan nagy a felbolydulás a cseppkőbarlangba lerakott petékkel kapcsolatban – az itt élő egyik példány ugyanis 50-60 petét rakott nemrég, ezek közül három növekedni is kezdett.

Senki nem tudja pontosan, mikorra várhatóak a kissárkányok, de egy vakgőte általában négy hónap alatt fejlődik ki a petéből. A szóban forgó példány január 30-án kezdte el lerakni a petéket, napi egy-két darabot.

Szinte semmit nem tudunk róluk

A jelenség azért olyan különleges, mert

nincs túl sok információnk arról, hogyan szaporodik egy vakgőte.

Ezek az állatok már évmilliók óta a barlangokat lakják, de annyira sötét és elzárt területeken élnek, hogy szinte semmiféle megfigyelésünk nincs róluk. Furcsamód a petéket ezúttal nem egy vadon élő példány, hanem az egyik, a barlangban elhelyezett akvárium lakója rakta, méghozzá olyan területen, ahol elég gyakran megfordulnak a turisták.

Barlangi vakgőte egy akváriumban Forrás: Flickr / SanShoot

2013-ban is rakott már le egy másik vakgőte petéket ugyanebben a barlangban, de ezek közül egyik sem kelt ki. Sokukat az akváriumban élő többi gőte ette meg. Az állatok nagyon érzékenyek a környezetük változására, hiszen évmilliók óta szinte ugyanolyan környezetben élnek, így még az is kétséges, hogy a három növekvő petéből egyáltalán lesz-e bébigőte, vagy sem.