Hatalmas őslénytani lelőhelyet fedeztek fel Argentínában

patagónia
Patagónia
Vágólapra másolva!
Óriási, jura korabeli őslénytani lelőhely felfedezését jelentették be a napokban argentin kutatók.
Vágólapra másolva!

A terület hatalmas, 60 ezer négyzetkilométert ölel fel a dél-argentínai Patagóniában, mondták a kutatók az Ameghiniana című tudományos folyóiratban. „Nincs még egy olyan hely a világon, ami ennyire gazdag lenne jura időszakbeli fosszíliákban” – írta a tanulmány vezető szerzője, Juan Garcia Massini geológus a Physorg tudományos portálon.

A fosszíliák kora 140 és 160 millió év közé tehető és gyakorlatilag a felszínen vannak, mivel a természetes erózió lepusztította a maradványokat takaró rétegeket.

Sok mindent elárulnak a fosszíliák

„Láthatjuk miként nézett ki a jura időszakban a táj – például hogyan helyezkedtek el a tavak, a források, milyen volt a növényzet, hogyan működött az egész ökoszisztéma” – mondta a kutató az AFP hírügynökségnek.

A térségben talált ősi élőlények közül sok nagyon rövid idő alatt megkövült, így a kutatók szerint egyes élőlények fosszíliájából az is kivehető, hogy miként mozogtak, amikor éltek.

Patagónia Forrás: Wikimedia Commons

Mivel a legkülönfélébb mikro- és makroorganizmusok maradványait őrzik a kőzetek, ezért a tudósok azt sem tartják kizártnak, hogy az elkövetkezendő időszakban felfedezések tömkelegét jelenthetik majd be.