Megvan a gén, ami az őszülést okozza

őszülés, öregek, ősz haj
Az őszülésért az IRF4 gén felelős
Vágólapra másolva!
Azt már régóta tudjuk, hogyan őszülünk, egészen eddig azonban nem találták meg azt a bizonyos gént, ami ezért a folyamatért felelős. A mostani felfedezéssel akár meg is előzhetjük az ősz hajszálak megjelenését – mindenféle hajfesték nélkül.
Vágólapra másolva!

A londoni University College kutatói Kaustubh Adhikari vezetésével végre megtalálták azt a gént, amely az őszülési folyamat elindulásáért felelős. A kutatás során a tudósok hatezer latin-amerikai ember genomját vizsgálták meg, olyanokét, akiknek különböző helyről érkeztek az őseik: Afrikából, Európából vagy helyből, Amerikából.

Az őszülésért az IRF4 gén felelős Forrás: Flickr / Marcel Oosterwijk

18 gén alakítja a hajunkat

Kimutatták, hogy a résztvevők esetében 18 gén felelős a haj formájának, hosszának, a hajszálak vastagságának vagy színének alakulásáért – ebben pedig benne volt az is, amely az őszülést indítja be. Az ősz hajszálak ugyanis azért jelennek meg, mert

a szervezetünk elkezd egyre kevesebb melanint termelni

– nem tudtuk eddig azonban, hogy miért.

Dél-Amerika, az olvasztótégely

Az ősz hajhoz köthető gén az IRF4, a korábbi kutatások már bebizonyították, hogy befolyásolja a melanintermelést, ez az egyetlen eset azonban, amikor a jelenséget össze is kötötték az őszüléssel. „Azért születhetett meg ez az eredmény, mert egy olyan olvasztótégelyt vizsgáltunk, ahol rengeteg különböző származású ember él” – írta Adhikari egy sajtóközleményben.

Akár megelőzhető lehet az őszülés, ha megtudjuk, hogyan működik ez a gén Forrás: AFP

„A kutatás segítségével jobban megérthetjük, hogyan befolyásolhatják a gének azt, ahogyan kinézünk.”

A környezeti hatások is fontosak

Azt azonban érdemes leszögezni, hogy nem csak a gének határozzák meg a hajunkat, nagy szerepe van a külsőnk alakulásában a környezeti hatásoknak is. Annyi biztos, hogy csak az európai felmenőkkel rendelkező emberekben találták meg, így

valószínűleg sokkal hajlamosabbak az őszülésre azok, akiknek az öreg kontinensről érkeztek az ősei.

A Nature Communications tudományos folyóiratban ismertetett kutatás következő lépése az, hogy pontosabban meghatározzák, hogyan befolyásolja az IRF4 a melanintermelést – ha ez sikerül, elkezdhetnek dolgozni azon, hogy megállítsák az őszülési folyamatot.