Többet nassol, ha kevesebbet alszik

zabálás evés nassolás
Lehetséges megoldás lehet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel
Vágólapra másolva!
Bár általában nem veszik észre, többet nassolnak azok az emberek, akik nem alszanak eleget, állítják amerikai kutatók. A hatás hasonló a marihuána hatásához.
Vágólapra másolva!

A szakemberek már egy ideje megfigyelték, hogy a rossz alvók vagy a krónikus alváshiányban szenvedő emberek hajlamosak több rágcsálni valót fogyasztani, sokszor úgy, hogy észre sem veszik. Amerikai kutatók most megtalálták ennek a viselkedésnek az élettani magyarázatát.

A nassolás összeköthető az alváshiánnyal Forrás: AFP

Olyan, mint a marihuána

Az alvásmegvonás megváltoztatja az úgynevezett endokannabinoid rendszert, ami egy sor olyan receptor, amely befolyásolja a szervezet hormon- és immunfunkciójának szabályozását. Ugyanerre a rendszerre hat a marihuánaszívás is. Az eredmények a Sleep című folyóiratban jelentek meg a héten.

A tanulmányban a Chicagói Egyetem alvási, egészségügyi és metabolizmus központjának kutatói alaposan ellenőrizték 14 fiatal férfi és nő alvási szokásait. Négy éjszaka folyamán hat résztvevő normális mennyiséget (átlag 7,5 órát) aludt,

míg a többi nyolc ember csak átlag 4 órát aludt.

Minden résztvevőnek ugyanannyi kalóriatartalmú ennivalót adtak naponta. A kutatók megkérték a tanulmány alanyait, hogy értékeljék az éhségüket, a hangulatukat és az éberségüket, amit összevetettek az óránként vett vérmintákban mért különféle vegyületek (például a test ébrenlétét segítő kortizol hormon) szintjével.

Az álmatlanok többet nassolnak

A kutatókat különösen érdekelte a 2-arachidonoil-glicerol (2-AG) nevű endokannabinoid, amelyről ismert, hogy részt vesz az étvágy és a szervezet energiaszintjének szabályozásában.

Négy óra alvásnál már érezhetőek a különbségek Forrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages

Azt tapasztalták, hogy a 2-AG szint sokkal nagyobb mértékben változik a nap folyamán az alváshiányos embereknél.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a nem elegendő alvás aktívabbá teszi az endokannabinoid rendszert, ami többlet evésre készteti az álmos embereket.

Az álmos résztvevők

nemcsak többet ettek, hanem több egészségtelen ennivalót fogyasztottak.

A tanulmány végén, négy éjszaka ellenőrzött vagy korlátozott alvást követően a résztvevők számára engedélyezték, hogy bármit egyenek a büféasztalról, amit csak akarnak. Az alváshiányban szenvedő emberek nem tudtak ellenállni az „ínycsiklandó, jutalmazó rágcsálni valónak”, írták a tanulmány szerzői, annak ellenére sem, hogy a résztvevők elég kalóriát fogyaszthattak pár órával korábban.

Hasznos lehet az elhízás elleni harcban

A tanulmány rövid időtartama és a résztvevők kis száma ellenére a kutatók mag vannak győződve arról, hogy az eredményeik jól alkalmazhatók a mindennapi életre. Az amerikaiak kevesebbet alszanak, mint valaha: egy felmérés szerint a népesség 40 százaléka hét óránál kevesebbet alszik éjszakánként.

A kutatás segítséget jelenthet az elhízás elleni harcban Forrás: Flickr / Tony Alter

Ezért az egészségügyi hivatal (CDC) hivatalosan is népegészségügyi problémának tekinti az alváshiányt.

A kutatók már tudják, hogy az alváshiány befolyásolhatja az ember génjeit, hangulatát és a szociális jelzések értelmezését, így valószínűleg nem véletlen, hogy

az amerikaiak nagyjából 35 százaléka túlsúlyos.

A szervezet alváshiánnyal és elhízással kapcsolatos mechanizmusainak jobb megértése hozzásegítheti a kutatókat, hogy új módszereket találjanak a súlygyarapodás megakadályozására.