Öt centit nőtt az űrben egy év alatt

TOPSHOTS Horizontal
Scott Kelly amerikai űrhajós földetérés után. Kelly és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós egyévi űrbéli tartózkodás után, harmadik társuk, Szergej Volkov orosz asztronauta hat hónap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról
Vágólapra másolva!
Öt centimétert nőtt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén Scott Kelly asztronauta. Kutatók szerint azonban hamarosan visszazsugorodik majd eredeti magasságára a földfelszínen érvényesülő gravitációnak köszönhetően - nem sokáig élvezheti hát, hogy magasabb, mint ikertestvére.
Vágólapra másolva!

Scott Kelly és Mihail Kornyijenko magyar idő szerint szerda hajnalban érkezett vissza a Földre, miután 340 napot töltöttek el a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az "Egy év az űrben" misszió lényege az volt, hogy megfigyeljék: mennyiben változik másként az emberi szervezet a világűrben, mint idelenn.

Scott Kelly a földet érés után. Ő és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós egyévi űrbéli tartózkodás után, harmadik társuk, Szergej Volkov orosz asztronauta hat hónap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Ikerkísérlet az űrben

A visszatérés után a két űrhajósnak tehát még koránt sincs nyugta, hosszú hónapokig különböző vizsgálatokon kell részt venniük, hogy kiderüljön, milyen hatással volt rájuk a hosszú űrutazás. Kelly ezenkívül egy ikerkísérletben is szerepel, és

testének változását ikertestvéréhez, Marchoz hasonlítják majd.

Nyúlik a gerinc az ISS-en

Az első alapvizsgálatok eredményei már megvannak, a NASA kutatói pedig bejelentették, hogy Kelly öt centimétert nőtt az ISS fedélzetén, amit a földi gravitáció jelentős lecsökkenésének köszönhet. Ez azonban nem számít újdonságnak: a Nemzetközi Űrállomás asztronautái általában három százalékkal magasabbra nyúlnak, mint ahogy elindultak a Földről.

Várható, hogy visszazsugorodik

Kelly új magassága azonban csak ideiglenes, mivel a földi gravitáció hamarosan visszazsugorítja eredeti méretére. Kornyijenkóról egyelőre még nincsenek ehhez hasonló adatok, de valószínűsíthető, hogy ő is megnőtt az űrben töltött egy év alatt.

A NASA kutatói a projekttel egy jövőbeni Mars-missziót akarnak előkészíteni, amihez elengedhetetlen ismernünk, milyen hatással van az űrben eltöltött hosszú idő az emberi szervezetre.