Öt centimétert nőtt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén Scott Kelly asztronauta. Kutatók szerint azonban hamarosan visszazsugorodik majd eredeti magasságára a földfelszínen érvényesülő gravitációnak köszönhetően - nem sokáig élvezheti hát, hogy magasabb, mint ikertestvére.

Scott Kelly és Mihail Kornyijenko magyar idő szerint szerda hajnalban érkezett vissza a Földre, miután 340 napot töltöttek el a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az "Egy év az űrben" misszió lényege az volt, hogy megfigyeljék: mennyiben változik másként az emberi szervezet a világűrben, mint idelenn. 

Scott Kelly a földet érés után. Ő és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós egyévi űrbéli tartózkodás után, harmadik társuk, Szergej Volkov orosz asztronauta hat hónap után tért vissza a Nemzetközi ŰrállomásrólForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Ikerkísérlet az űrben

A visszatérés után a két űrhajósnak tehát még koránt sincs nyugta, hosszú hónapokig különböző vizsgálatokon kell részt venniük, hogy kiderüljön, milyen hatással volt rájuk a hosszú űrutazás. Kelly ezenkívül egy ikerkísérletben is szerepel, és testének változását ikertestvéréhez, Marchoz hasonlítják majd.

Nyúlik a gerinc az ISS-en

Az első alapvizsgálatok eredményei már megvannak, a NASA kutatói pedig bejelentették, hogy Kelly öt centimétert nőtt az ISS fedélzetén, amit a földi gravitáció jelentős lecsökkenésének köszönhet. Ez azonban nem számít újdonságnak: a Nemzetközi Űrállomás asztronautái általában három százalékkal magasabbra nyúlnak, mint ahogy elindultak a Földről.

Várható, hogy visszazsugorodik

Kelly új magassága azonban csak ideiglenes, mivel a földi gravitáció hamarosan visszazsugorítja eredeti méretére. Kornyijenkóról egyelőre még nincsenek ehhez hasonló adatok, de valószínűsíthető, hogy ő is megnőtt az űrben töltött egy év alatt.

A NASA kutatói a projekttel egy jövőbeni Mars-missziót akarnak előkészíteni, amihez elengedhetetlen ismernünk, milyen hatással van az űrben eltöltött hosszú idő az emberi szervezetre.