Nagyon káros a babának is az anyai elhízás

túlsúly, elhízás
A terhes anyák felelőssége kifejezetten nagy a túlsúllyal kapcsolatban
Vágólapra másolva!
A Chicagói Gyerekkórház kutatói megállapították, hogy az anya elhízása súlyos egészségügyi következményekkel járhat a baba számára is - 2-es típusú diabéteszt, allergiát és túlsúlyra való hajlamot okozat a születendő gyerek számára.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, főleg akkor, ha terhes nők túlsúlyáról beszélünk. A Chicagói Gyerekkórház orvosai most kutatást készítettek arról, hogy mennyiben befolyásolja a születendő magzat egészségét az anya súlyfeleslege.

A gyerekkori túlsúlyt is megelőzhetjük azzal, ha az anyuka sem elhízott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Markus Scholz

Összefüggés a túlsúly és a vitaminhiány között

A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatja, hogy összefüggés van a gyerek D-vitamin szintje és egészsége között. Ez úgy kapcsolódik az elhízáshoz, hogy

a túlsúlyos emberek szervezete kevesebb D-vitamint képes tárolni,

így a terhes nők a magzatnak is kevesebb, az egészséges élethez elengedhetetlen vitamint juttatnak. Ez gyerekkori elhízáshoz, cukorbetegséghez, különböző allergiák kialakulásához vezethet.

"A kutatásaink azt bizonyítják, hogy a túlsúly és a súlyos elhízás összeköthető az anya és a születendő gyermek alacsonyabb D-vitamin szintjével" - mondta el Jami Josefson, a kórház endokrinológusa (a belső elválasztású mirigyek működésének élettanával és betegségeivel foglalkozó orvosa).

A terhesség alatti elhízás fokozottan veszélyes a magzatra nézve Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

"Persze több kutatásra lesz szükség, mielőtt plusz D-vitamint írunk elő a túlsúlyos kismamáknak."

Nagyobb baba, nagyobb esély a cukorbetegségre

A terhesség közben jelentkező elhízás egyre gyakoribb, pedig súlyos következményekkel is járhat. Kutatók bizonyították, hogy a túlsúlyos kismama nagyobb, több tezstzsírszázalékkal rendelkező kisbabát hoz világra, ez pedig megnöveli a gyerek esélyét a 2-es típusú cukorbetegség és különböző ételallergiák kialakulására.

Fontos a megelőzés

"Nagyon érdekel a betegség eredetének tanulmányozása" - mondta el Josefson. - "Ha sikerül megtalálnunk az okokat, tehetünk lépéseket a gyerekkori súlyos elhízás megelőzésére."

A túlsúly akár a baba egész jövőjét elronthatja, és súlyos betegségeket vonhat maga után Forrás: Thinkstock

Az első trimeszter különösen fontos időszak - ha az anya ilyenkor már elhízott vagy rengeteg súlyfelesleget szed fel, jelentősen megnöveli az esélyét annak, hogy a normálisnál nagyobb gyereke szülessen.

Nagy szerepe van az anya megemelkedett vércukorszintjének is,

még akkor is, ha egyelőre nem alakul ki komolyabb cukorbetegség a szervezetben. A kutatás folytatása azt fogja vizsgálni, hogy milyen hosszú távú következményei vannak az anyai elhízásnak, és mi történik a túlsúlyos, magas testzsírszázalékkal született gyerekekkel 8-12 éves koruk körül.

Súlyfelesleg egyenlő kevesebb D-vitamin

„Külföldi kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több mint ötven százalékának szervezete a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel, ez a súlyfelesleg és a D- vitamin közötti kapcsolatra utal" - mondta el dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász. -"Az utóbbi években derült ki az is, hogy D- vitamin receptorok nem csak a csontokban, belekben, vesékben találhatók meg, hanem például az agyban és a zsírszövetben is.

Egyelőre még nem ajánlják a kutatók a plusz D-vitamin szedését terhesség alatt, de az elhízás megelőzéséért kampányolnak Forrás: AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Az agyban található D- vitamin receptorok megléte azért érdekes, mert a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra, és akár az étvágyat is befolyásolhatja.”

Hasonlóan fontos a zsírszövetben található D- vitamin receptorok megléte is, hiszen

a D-vitamin hiánya leptinszintünkre is hatással van.

"A szervezetünkben a fehér zsírszövetben termelődő leptin nevű hormon visszacsatoló feladatkört tölt be, a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztatja a központi idegrendszerünket. A leptinszint egyébként nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggést mutat. A hormon ezen kívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Ha a D- vitamin szintet rendezzük, akkor a leptin visszacsatolásos mechanizmus normalizálódik.”

A napsütéses órák száma ősszel és télen sokkal kevesebb, ezért érdemes a D-vitamin pótlásáról gondoskodni Forrás: AFP/Karen Bleier

Az életünket is meghosszabbíthatjuk

Az elhízáshoz gyakran társul különféle szénhidrát- anyagcserezavar (például 2-es típusú cukorbetegség, vagy azt megelőző inzulinrezisztencia). A szakértő azt is elárulja, hogy a D-vitamin hiány a hasnyálmirigyben az inzulin termelődést gátolja, tehát

hozzájárul az előbb felsorolt szénhidrát-anyagcserezavarok kialakulásához,

így a D-vitamin hiány rendezésével az inzulin termelődésre kedvező hatást fejthetünk ki.

A terhes anyák felelőssége kifejezetten nagy a túlsúllyal kapcsolatban Forrás: Flickr / Marjan Lazarevski

„Gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét csökkenti a normális a D-vitamin szint, és más autoimmun betegségek előfordulása is mérséklődik. Sőt, magyar adatok szerint az átlag élettartam akár 2-3 évvel nőne, hogyha a D-vitamin hiányt megszüntetnénk, ellenállóvá válnánk különféle fertőzések ellen, ami például influenzajárvány esetén jól jöhet."

A D-vitamin szint rendezése többféle rosszindulatú daganatos betegség előfordulási gyakoriságát is visszaszoríthatná. Hormonális problémák, termékenységi zavarok esetén is kedvező eredményekkel jár a D-vitamin pótlása.