Gyakran megfázik? Tetováltassa magát!

tetoválás tetkó NAV
Tattooist Jeff Hummel tattooes a customer, on January 14, 2012 in Toulouse, southwestern France, as part of the 5th edition of the Tatoo fair. AFP PHOTO/REMY GABALDA
Vágólapra másolva!
A nátha ellen nincs igazán hatékony gyógymód. A sok tetoválás azonban erősítheti az immunválaszt, így a tetovált emberek hatékonyabban küzdenek meg a gyakori fertőzésekkel, állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A sok tetoválás erősíti az immunrendszert, írják az Alabamai Egyetem kutatói az American Journal of Human Biology folyóiratban. Érdekes azonban, hogy egyetlen tetoválás – legalábbis átmenetileg – csökkenti az ellenálló képességet, mondta Christopher Lynn, a kutatások vezetője. Ennek oka a tetoválás okozta stressz.

A tetoválás edzi az immunrendszert

A test válasza a tetoválásra hasonló ahhoz, amit az edzőteremben tapasztal az ember a testmozgás elkezdésekor. Eleinte fájnak az izmok az intenzív edzéstől, de ha folytatja az ember, akkor a további munka folyamán gyengül, illetve elmúlik az izomláz.

„A stresszválasz után a szervezet visszatér az egyensúlyi helyzetbe” – mondta Lynn. „Ha azonban folyamatosan ismétlődik a stresszhatás, akkor ahelyett, hogy ugyanarra a kiindulópontra térne vissza, módosítja és magasabb szintre helyezi a belső egyensúlyi pontokat.” Így erősebbé válik az ember.

(Illusztráció) Forrás: AFP/Remy Gabalda

Lynn feltételezte, hogy az ismételt tetoválás talán hasonló előnyökkel jár. A vizsgálatokhoz tetoválóhelyekről toborzott önkénteseket.

A kutatók feljegyezték azt, hogy hány tetoválást készíttettek, és mennyi ideig tartott a tetoválási procedúra.

Nyálmintákat elemeztek

A vizsgálatokhoz tetoválás előtt és után is nyálmintát vettek az önkéntesektől. Az elemzés folyamán a kutatók mérték az immunglobulin A, valamint a kortizol szintjét. Előbbi egy olyan antitest, amely a gyomor- és bélrendszer, valamint a légzőrendszer egy részében található meg, utóbbi pedig az úgynevezett stresszhormon, amely elnyomja az immunválaszt.

„Az immunglobulin A az első vonalbeli védelem bizonyos gyakori fertőzések, például a nátha ellen” – mondta Lynn.

Tetoválás (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Az immunglobulin A szintje – a várakozásoknak megfelelően – jelentősen csökkent azoknál, akik az első tetoválásukat kapták. Ez a tetoválás okozta stressz miatt felszabaduló kortizol immunelnyomó hatásával magyarázható.

Azoknál azonban sokkal kisebb volt az immunglobulin A csökkenése, akik gyakrabban tetováltatták magukat.

Megnő a küszöbérték

Amikor valaki tetoválást kap, a szervezet mozgósítja az immunológiai ágenseket, hogy leküzdje az esetleges fertőzéseket az új tetoválás helyén, mondta Lynn.

Az ismétlődően tetovált test felsrófolja az immunválasz kiváltásához szükséges küszöbértéket, ahhoz hasonlóan, ahogy a konditerembe járók is jobban bírják a rendszeresen ismétlődő fizikai terhelést.

Ennek következtében a szervezet immunológiailag erősebb lesz, tehát jobban ellenáll az egyéb fertőzéseknek is.