Cipruson tavaly több mint kétmillió énekesmadarat ejtettek el illegális madárcsapdákkal - közölték természetvédő szervezetek.

Az orvvadászok által kifeszített hálós csapdák együttes hossza elérte a 19 kilométert - számította ki a Royal Society for the Protection of Birds és a BirdLife Cyprus a szigetország déli és keleti partvidékén végzett felmérések alapján. 

Az ehhez hasonló sárgarigó is veszélyben van CiprusonForrás: Flickr / John R Whitaker

 

A madarak nem tudnak elrepülni

A hatóságok 5300 olyan enyves pálcát koboztak el, amelyekkel a védett madarak által látogatott fákon és szőlőtőkéken csalják lépre az énekesmadarakat. A helyi orvvadászok emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsöket erősítenek a pálcára, amelyre enyvet kennek, hogy a lépre csalt madarak ne tudjanak elrepülni.

A csapdás madárvadászat évszázadok óta a ciprusiak kedvenc időtöltése, azonban az Európai Unió állampolgáraiként le kellene mondaniuk e szokásukról.

Ínyencfalatok Cipruson

Az illegális madárvadászat felszámolása eurómilliárdokban mérhető bevételkiesést okozna, mivel az énekesmadarak ínyencfalatnak számítanak a ciprusiak körében.

A madárvadászat szigorú korlátozása elleni tiltakozásul egy kormánypárti parlamenti képviselő nemrég egy olyan asztal előtt fényképezkedett, amely énekesmadarakkal teli tányérokkal volt tele.

A hagyomány megőrzéséért a ciprusi kormány azt a kompromisszumot javasolta, hogy engedélyezzék a "szelektív vadászatot" kis kaliberű fegyverekkel és légpuskákkal. Az Európai Bizottság azonban azt válaszolta, hogy a védett madarak leölése semmivel sem igazolható az uniós jogszabályok alapján.

Az intézkedések kezdenek beérni

A kormány madárcsapda-ellenes erőfeszítései ellenére nagy méretekben folyik tovább a madarak lépre csalása, mivel annak jó része körülkerített magánbirtokokon történik, ahova a hatóságok csak bírósági végzéssel léphetnének be.

A BirdLife Cyprus adatai szerint ugyanakkor tavaly ősszel 13 százalékkal csökkent a hálócsapdás madárvadászat 2002-höz képest, ami a természetvédők szerint első jele annak, hogy a szigorú intézkedések, főleg a brit felségterületeken, kezdik meghozni eredményüket. 

Az orvvadászok a barátposzátákat sem kímélikForrás: Flickr / Sergey Yeliseev

Az első komolyabb intézkedések

A brit katonai támaszpontokat övező, brit fennhatóság alá eső területeken a hatóságok megkezdték az akáciafák eltávolítását, amelyek mágnesként vonzzák a madarakat, így az orvvadászokat is.

A fő vadászidény ősszel van, amikor barátposzáták és más énekesmadarak milliói szállnak le a szigeten élelemért.

A Committee Against Bird Slaughter (CABS) vadvédő szervezet szerint aggasztóan terjed a vadászat a téli idényben, amikor nagyobb testű költöző madarak lepik el a szigetet.

A BirdLife International egy tavalyi jelentésében 25 millióra becsülte a Földközi-tenger medencéjében évente illegálisan elejtett madarak számát. A madarak számára a legéletveszélyesebb régió a Ciprus délkeleti részén fekvő Famaguszta és környéke.