Egy Vasco da Gamához kötődő 500 éves hajó roncsait fedezték fel Omán partjainál - közölték a feltárási munkálatokban részt vevő régészek, akik egy rendkívül ritka érme felfedezéséről is beszámoltak.

Az Esmeraldának a portugál tengerész és felfedező egyik nagybátyja, Vicente Sodré volt a parancsnoka, aki a legénységgel együtt odaveszett, amikor a hajó 1503 májusában elsüllyedt egy erős viharban az Indiai-óceánon elterülő Hallanija sziget közelében. 

A hajót Vasco da Gama nagybátyja vezetteForrás: Wikimedia Commons

 

Da Gama második indiai útján tűnt el

A hajóroncsokat felkutató Blue Water Recoveries brit vállalat és az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium emberei 2013-ban kezdték feltárni a sziget egy öbölszegletét. A szakemberek később megállapították, hogy a területen talált roncsok a régóta keresett Esmeraldáról származnak, amely egyike a da Gama második indiai útján viharban eltűnt két hajónak.

A világ második ilyen ezüstpénze

A tengerfenéken talált ágyúgolyók, kerámiák, egy harang és egyéb leletek között a búvárok felfedeztek egy rendkívül ritka ezüstérmét is (Indio), amelyből mindössze egyetlen másik példány létezéséről tudnak a világon. Az érmék 1499-ben, da Gama első Indiába vezető útját követően készültek, ami segített a roncs korának meghatározásában.

A régészek a The International Journal of Nautical Archaeology című folyóiratban számoltak be a felfedezésükről.

Az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium illetékese szerint a közel-keleti ország most először vett részt víz alatti régészeti munkálatokban.