Magyar kutatók is dolgoztak az új Mars-szondán

ExoMars
Az ExoMars űrszondát szállító Proton hordozórakéta felbocsátása 2016. március 14-én
Vágólapra másolva!
A magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának szakemberei is közreműködtek a Mars fejlődését és az esetleges marsi élet nyomait kutató ExoMars program keretében felbocsátott Trace Gas Orbiter nevű űrszonda egyik műszerének elkészítésében.
Vágólapra másolva!

Az űrszonda a Schiaparelli leszállóegységgel az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) és a Roszkozmosz orosz űrügynökség közös programja keretében indult el hétfőn egy Proton hordozórakétával. A felbocsátás során minden művelet a tervek szerint zajlott, a két űreszköz elindult közel féléves útjára a Mars felé. A Schiaparelli a tervek szerint október 16-án válik le a TGO-ról, és lép be a bolygó légkörébe. Ha a küldetés sikerrel jár, ez lehet az első európai űreszköz, amely eléri a Mars felszínét.

Az ExoMars űrszondát szállító Proton hordozórakéta felbocsátása 2016. március 14-én Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Gázos lesz a helyzet

A TGO űrszonda a Mars légkörében alacsony koncentrációban jelen lévő gázok előfordulását, azok térbeli és időbeli változásait kutatja. Küldetésének fő célja a

Mars légkörében lévő metán vizsgálata, mely egyaránt származhat vulkáni és esetleges biológiai folyamatokból.

A 2,4 méter átmérőjű Schiaparelli a leszállás után akkumulátorról üzemelve mintegy 8 napig fog statikus mérőállomásként szolgálni, és a meteorológiai mérések mellett a mágneses tér jellemzőit is vizsgálja. Fő célja nem annyira a tudományos mérések végzése, mint inkább annak technológiai demonstrációja, hogy az ESA képes sikeres landolást végrehajtani a vörös bolygón.

A magyar hozzájárulás

A TGO keringőegység fedélzetén található CaSSIS nagy felbontású színes sztereókamera szoftverrendszerét az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban működő SGF Kft. mérnökei készítették. Az MTA szerint eredményük jó példa arra, miként tud az akadémiai szféra technológiai kisvállalkozásokkal együttműködni úgy, hogy a háttértudás a gyakorlatban eladható termékként jelenjen meg.

Az ExoMars rovere Forrás: ESA-PRODUCTION AOES medialab/ESA-AOES medialab/Aoes Medialab M.Thiebaut

"A Berni Egyetem szakembereivel, a CaSSIS detektor vezető kutatóival dolgozunk együtt, akiknek a műszeréhez fedélzeti szoftvert fejlesztettünk. Viszonylag rövid idő alatt kellett elkészíteni magát a programot - gyakorlatilag 2014 végén kerestek meg bennünket, és

- idézte a közlemény a kutatócsoport tagjaként dolgozó Tróznai Gábort.

Megbízhatóság és alacsony fogyasztás

A magyar mérnököknek a fejlesztésnél mindvégig szem előtt kellett tartaniuk a megbízhatóságot és az alacsony fogyasztást.

ExoMars, a Trace Gas Orbiter ábrázolása Forrás: ESA/AOES Medialab

Ez utóbbi persze kisebb számítási kapacitást is jelent, ami a számításigényesebb műveleteknél (például képtömörítés) komoly kihívás. Bizonyos műveleteket

szigorú időzítéssel kell végrehajtani,

ami valós idejű operációs rendszer alkalmazását tette szükségessé. Mindezek megvalósításában elsősorban Sódor Bálint, a kutatócsoportot vezető Szalai Sándor és Tróznai Gábor működött közre - az ő munkájukon is múlik a TGO szonda küldetésének sikere, mely közelebb vihet a marsi metán eredetének megfejtéséhez - olvasható a közleményben.