Az olvadt réz sem pusztítja el a hamburgert, állítja egy videó

2016.03.20. 19:00

Az emberi tudatlanságot nagyon könnyű kihasználni, különösen, ha még különböző előítéletek is terjednek az adott témakörrel kapcsolatban. Ilyen jelenséget használ ki az a videó, amelyben látszólag épen marad az olvadt rézzel leöntött hamburger.

Újabban divatos azt állítani, hogy a hamburgerekben olyan nehezen emészthető anyagok vannak, amelyek még a rothadásnak is ellenállnak. Erre játszik rá egy viharos gyorsasággal terjedő videó, amelyben a húspogácsáról még a több mint 1000 Celsius-fokon megolvasztott réz is lefolyik anélkül, hogy bármi kárt tenne benne. 

Olvadt rézzel locsolt hamburgerForrás: Tito4e/You Tube

Ezt a készítő és a videó követői úgy magyarázzák, hogy a hamburger alkotórészeit még a rettentő hő sem tudja tönkretenni, tehát ez újabb bizonyíték, hogy a hamburgerben emészthetetlen és elpusztíthatatlan anyagok vannak, ezért is káros az egészségre.

Valós videó, félrevezető magyarázat

A videóban azonban keverednek a valós és a hamis tények. A film ugyanis egy valós és érdekes fizikai jelenséget, az úgynevezett Leidenfrost-tüneményt mutat be félrevezető magyarázattal.

A Leidenfrost-hatás egy olyan jelenség, amelyben egy folyadék egy, a folyadék forráspontjánál jóval forróbb anyaggal kerül kölcsönhatásba, akkor a folyadék körül szigetelő gőzréteg alakul ki, amely meggátolja a folyadék gyors felforrását.

Jelen esetben a húspogácsa víztartalma képez gőzréteget a forró olvadt réz ráöntésekor, amely leszalad ezen a gőzrétegen anélkül, hogy megégetné a húst. Ugyanez a jelenség okozza egyébként a forró serpenyőbe öntött vízcseppek szaladgálását: ilyenkor a vízcseppek körül alakul ki szigetelő gőzréteg.

A jelenség egészen extrém változatát a Mythbusters készítői vették filmre. Ők olvadt ólomba mártották a benedvesített kezüket anélkül, hogy bármilyen sérülést szenvedtek volna.

Visszatérve a hamburgerre. Nem állítjuk, hogy a sok hamburger fogyasztása egészséges lenne, de az biztos, hogy ennek oka nem az, hogy „lebonthatatlan” anyagokból készítik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK