Két üstökös is elhalad mellettünk a jövő héten

üstökös Föld víz
Comet flying towards planet earth, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Két üstökös követi egymást szokatlanul rövid idő alatt: az egyik hétfőn, egy másik kedden húz el a Föld mellett - olvasható az amerikai űrkutatási hivatal pasadenai laboratóriumának honlapján.
Vágólapra másolva!

A NASA becslései alapján lehetséges, hogy olyan "ikrekről" van szó, amelyek hajdan egy nagyobb üstökös részei voltak.

A 252P/LINEAR jelű, körülbelül 230 méter átmérőjű égitest hétfőn mintegy 5,2 millió kilométerre halad el a Föld mellett - közölte Paul Chodas, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa vasárnap. Hasonló röppályán érkezik kedden a januárban felfedezett, P/2016 BA14 katalógusjelű üstökös, amely feleakkora, mint az első, ám 3,5 millió kilométerre közelíti meg a Földet.

Illusztráció egy üstökösről Forrás: AFP/SPL

A közlemény szerint korábban csak két ismert üstökös került hasonlóan közel bolygónkhoz, a D/1771 L1, más néven Lexell 1770-ben, a C/1983 H1, vagyis az IRAS-Araki-Alcock pedig 1983-ban.

Az üstökösök elsuhanása semmilyen módon nem veszélyezteti a Földet - hangsúlyozta Chodas, aki szerint mindkét égitest biztonságos távolságban halad el a bolygó mellett.

Szabad szemmel nem, csak nagy teljesítményű teleszkóppal lehet megfigyelni a két üstököst - olvasható a pasadenai NASA-laboratórium honlapján.