Megtalálták Himmler elveszett boszorkánykönyveit

2016.03.22. 18:26

Himmler boszorkányságról és okkultizmussal foglalkozó könyveit egy cseh könyvtár raktárában találták meg, több mint ötven éve pihenhettek ott elrejtve. 

A több mint 13 ezer darabos kollekció eddig elveszett darabjai a Cseh Nemzeti Könyvtár raktárában pihentek elfelejtve, és csak most bukkant rájuk a norvég szabadkőművességet kutató Bjørn Helge Horrisland. Horrisland a norvég Verdens Gang újságnak elmondta, hogy az új könyvek az oslói Norvég Szabadkőművesek könyvtárának tulajdonát képezik, ezeket foglalták le a nácik az ország megszállása alatt. 

Heinrich Himmler meglátogatja a mauthauseni tábort 1941-benForrás: Wikimedia Commons

13 ezres könyvgyűjtemény

Heinrich Himmler, a hírhedt SS-vezér rajongott az okkult tanokért, szerinte az árja faj felsőbbrendűségét tökéletesen lehetett igazolni a könyveiben leírt történetekkel. Ő volt az, aki 1935-ben megalapította a H Sonderkommandót, ahol a H a Hexe, azaz a boszorkány szót jelölte. A HS szerepe az volt, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtse össze a boszorkányságról, a természetfelettiről és az okkult tudományokról, ennek az akciónak volt az eredménye a könyvgyűjtemény, amelynek most újabb darabjaira bukkantak.

A Boszorkányok Könyvtára

A kollekció neve egyébként a „Boszorkányok Könyvtára” nevet viselte, és a középkori Németországban végrehajtott boszorkányperekről és a boszorkányok életéről voltak benne adatok. Himmler elszántan hitte, hogy a római katolikus egyház ki akarta irtani a német „fajt” a boszorkányüldözések során. Azt is felfedezte, hogy egyik felmenőjét is megégették boszorkányságért.

Joseph E. Baker litográfiája a boszorkányperekről (1892). Himmler meg volt róla győződve, hogy boszorkányok leszármazottja, és hogy a pápa ki akarta irtani a német fajt a boszorkányüldözésselForrás: Wikimedia Commons

Bár Hitler nem osztotta Himmler okkult nézeteit, hagyta, hogy a birodalmi vezető, az SS feje kedve szerint foglalkozhasson a témával. A kollekciót a wewelsburgi kastélyban akarták elhelyezni, ahol Himmler Artúr király legendájának nyomán az SS „kerekasztal lovagjaival” találkozott. Himmler könyveivel most egy norvég tévétársaság foglalkozik, akik dokumentumfilmet akarnak készíteni a Boszorkányok Könyvtáráról. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK