Ausztrál juhászkutya segíti azt az öt, árván maradt gepárdkölyköt, melyek anyja, Willow a vemhesség és a császármetszés okozta traumákban elpusztult.

A császármetszéssel világra jött koraszülött kölykök a Cincinnati Állat- és Botanikus kertben élnek. Nevelésükben Blakeley, az ausztrál juhászkutya segíti az intézmény dolgozóit. A kutya már több alkalommal állt helyt "anyapótlóként" az állatkert újszülött vagy fiatal állatai mellett.

Ezúttal a kutya a meleget és biztonságot adó test, amelyre a kicsik felmászhatnak. A három hím és két nőstény folyamatos ellátást kap, háromóránként etetik őket a gondozók.

Ausztrál juhászkutya (illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

Még gyengék, de szépen fejlődnek

A Cincinnati Állat- és Botanikuskert munkatársa, Mark Campbell korábban elmondta, az öt kölyök immunrendszere gyenge, nem képes védekezni a fertőzések ellen. Életben maradásuk szempontjából az első hetek és hónapok a döntőek. A kezdeti aggodalmak ellenére azonban a fiatal állatok jól fejlődnek, a hétvégén már a szemüket is kinyitották.   

Az állatkert látogatói a "csecsemőszoba" ablakain keresztül nézhetik meg őket.

A kölykök március 8-án születtek az állatkert regionális gepárdtenyésztő intézményében. A Cincinnati Állatkert élen jár a gepárdtenyésztésben. Az elmúlt 14 évben 54 kölyök született az intézményben.

GepárdokForrás: Origo

Veszélyeztetett faj

A világ leggyorsabb szárazföldi állatának számító gepárd veszélyeztetett faj, populációja folyamatosan zsugorodik a vadászat, a zsákmány csökkenő mennyisége és a természetes élőhelyek elvesztése miatt az egész világon.

A namíbiai székhelyű Cheetah Conservation Fund szerint az afrikai szavannákon honos állatból mára kevesebb, mint 10 ezer példány maradt 23 afrikai országban.