Megvan a Titán legmagasabb hegye

Titán, hegy
A Titán legmagasabb hegye a Mithrim Montes régióban található
Vágólapra másolva!
A Cassini-űrszonda megtalálta a Titán legmagasabb hegyét: a csúcs 3337 méter magasan emelkedik a mocsaras, tavakkal szabdalt felszín fölé.
Vágólapra másolva!

A Gyűrűk Ura tündék lakta területéről elnevezett Mithrim Monte hegyvonulat rejti a Titán legmagasabb pontját: a háromezer méteres hegyek között a most felfedezett 3337 méter magas csúcs a rekordtartó.

Ez lehet a legmagasabb

A hegyet a Titánt és a Szaturnusz többi kísérőjét már lassan tizenkét éve vizsgáló Cassini-űrszonda szúrta ki - nem volt egyszerű munka, mivel a holdnak elég vastag, főként nitrogénből álló légköre van. Stephen Wall, a NASA Jet Propulsion Laboratóriumának kutatója egy sajtóközleményben leírta, hogy nem csak ez az eddigi legmagasabb hegycsúcs, amit találtak, de valószínűleg nem is fognak ennél magasabbra bukkanni.

A Titán legmagasabb hegye a Mithrim Montes régióban található Forrás: NASA

A Cassini radarjának fő feladata az, hogy olyan területeket vizsgáljon, ahol aktivitás mutatkozik a felszínen. Az, hogy a Titán legmagasabb hegységei mind az egyenlítő körül helyezkednek el azt jelenti, hogy

ebben a térségben valamikor nagyon erős geológiai aktivitás lehetett.

Különleges Titán

A Titán a Szaturnusz legnagyobb holdja, és a Földön kívül az egyetlen égitest, ahol tartósan nagy mennyiségű folyadék létezik a felszínen.

Előtérben a Titán, mögötte a Szaturnusz másik holdja, a Tethys Forrás: NASA/JPL/Space Science Institute

A vastag, főként nitrogénből álló légkörrel rendelkező égitesten nagy kiterjedésű metánból és etánból álló tavak és tengerek találhatók. A sarkvidékek mínusz 180 Celsius-fokos hőmérsékletén a víz sziklaszilárd kőzetet alkot, ellenben a metán és etán keveréke folyékony.

A Földhöz hasonlóan a Szaturnusz legnagyobb holdja is rendelkezik saját folyadék-körforgással.

A tengerekben összegyűlő metán és etán ugyanúgy elpárolog, lecsapódik és csapadék formájában lehullik, mint bolygónkon a víz.