Mitől tűnik hidegnek a mentás íz?

menta, növény
A mentában található illatanyag javította a kognitív képességeket
Vágólapra másolva!
A mentában található mentolnak köszönhető, hogy hideget érzünk, amikor megízleljük - a vegyület azt az információt küldi az agynak, hogy hideget eszünk.
Vágólapra másolva!

A mentás ételekben található vegyület, a mentol a felelős azért, hogy hidegnek érezzük, ha megízleljük. A mentol ugyanis azt az üzenetet küldi az agynak, hogy a terület, amellyel érintkezik, hidegebb, mint a környező felületek - még akkor is, ha valójában ugyanolyan a hőmérsékletük.

A mentában található mentol csapja be az érzékszerveket Forrás: Flickr / James Jardine

A mentol kölcsönhatásba lép a TRPM8 nevű fehérjereceptorral, amely a hőmérséklet-változást érzékeli, és minden hideget érzékelő idegsejtünkben megtalálható. Ha a TRPM8 receptorok úgy találják, hogy megváltozott körülöttük a hőmérséklet, megváltozik az alakjuk, és kalcium-ionokat vesznek fel magukhoz, amelyek az idegsejthez kapcsolódnak.

Mentolkristály szobahőmérsékleten Forrás: Wikimedia Commons

Ennek hatására feszültség halad az idegsejtek felé, az agyunk pedig úgy érzékeli, hogy hőmérséklet-változás történt. A TRPM8 receptorokat a meleg és hideg mellett a mentol is beindíthatja.

Ennek teljes ellenkezője történik egyébként akkor, ha erőspaprikát eszünk: ilyenkor nem a hideget, hanem a meleget érzékeli az agyunk.