Rossz testrészt operáltak ki a Yale orvosai

Az első ember, aki szív és pulzus nélkül élt, szívátültetés, operáció, műtét
Vágólapra másolva!
Pereli egy volt páciens a Yale–New Haven Kórházat, mert az orvosok rossz bordáját távolították el egy tavalyi műtét során. A beteg azt állítja, hogy az orvosok megpróbálták eltussolni a helyzetet, a kórház azonban ragaszkodik ahhoz, hogy tájékoztatták a beteget a műhibáról.
Vágólapra másolva!

Rossz testrész kioperálásával, majd ennek eltussolásával vádolják a Yale orvosait. A New Haven Kórház a műhibát ugyan beismerte, de azt állítja, hogy pontos tájékoztatást adtak róla a betegnek, és még hivatalos bocsánatkérést is csatoltak mellé - a páciens azonban az utóbbit tagadja.

A Yale–New Haven Kórház orvosát a műhiba eltussolásával vádolják (képünk illusztráció) Forrás: Thinkstock

Rossz bordát műtöttek

Deborah Cravennek tavaly kellett eltávolítani az egyik bordáját rákmegelőzés céljából, de a műtét után továbbra is fájlalta az állítólag kioperált testrészt. Az előzetes tervek szerint a nyolcadik bordájának egy részét kellett volna kiműteni, de az operációt követő röntgenvizsgálat során kiderült, hogy véletlenül a hetedik borda darabját távolították el, írja a CNN.

Craven és férje a Connecticuti Legfelsőbb Bírósághoz fordult az üggyel.

A betegnek egy második műtétre is szüksége volt,

hogy a valóban problémás bordát is eltávolítsák. Craven szerint nem kapott bocsánatkérő levelet a kórháztól, egy ellenőrző röntgen után viszont rögtön tájékoztatták a helyzetről - az operációt végző orvos azonban megpróbálta eltussolni az ügyet.

Eltussolhatta az orvos a műhibát

Dr. Ricardo Quarrie állítólag arról beszélt a betegnek, hogy azért van szüksége második műtétre, mert az első során a problémás borda kevesebb részét távolították el, mint amennyit kellett volna. Craven és férje külön kérvényezték, hogy Quarrie ne legyen jelen a második műtétnél, a hivatalos papírok szerint azonban az orvos mégis részt vett benne.

A Yale hivatalos válaszában az áll, hogy tájékoztatást adott a betegnek a helyzetről, és bocsánatot is kért a műhibáért. Az egyetem szerint

a legjobb orvosi csapatban is előfordulnak hibák,

amelyekből le kell vonni a tanulságokat, hogy többet ne történhessen ehhez hasonló baleset.