Mit használtak régen WC-papír helyett?

2016.03.31. 07:15

A WC-papír elterjedése előtt minden nemzetnek megvolt a saját módszere a nagydolog utáni takarításra - volt, aki botra erősített szivacsot, vagy köveket és agyagot használt. Toalettpapír előtti körkép a történelemből.

A WC-papír olyan dolog, amit hajlamosak vagyunk egyértelműnek venni - pedig nem mindig volt ilyen jó dolguk az embereknek, mint amilyen nekünk most van. Az ókori görögök például köveket és agyagot használtak a tisztálkodáshoz, ami finoman szólva sem lehetett kellemes.

Az ókori rómaiak már kicsit finomabbak, de kevésbé higiénikusak voltak: egy botra erősített szivaccsal tisztították magukat. Ez magában nem hangzik olyan szörnyűnek, csakhogy egy adott közösség ugyanazt a szivacsot használta - amikor éppen nem volt szükség rá, az ókori törlőszivacs sós vízben pihent a közös fürdőhelyiségben. 

Nem mindig volt ilyen egyszerű az élet, mint a WC-papír korábanForrás: Science Photo Library/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image

Kínában eleinte különböző, papírból készült toalettpapír-féleségeket használtak, csak persze sokkal kevésbé puhákat, mint amilyet most ismerünk. Az amerikai gyarmatosítás idején nem volt túl rózsás a helyzet: a legmegfelelőbb tárgy, amit a célra találtak, a kukorica csutkája lehetett. Először 1857-ben jelent meg szélesebb körben a ma ismert WC-papír elődje, annak ellenére, hogy az első lehúzható WC-k már 1596-tól léteztek.

Vannak olyan területek azonban, ahol még mindig nem használnak WC-papírt - Indiában például még mindig a bal kezüket és egy vödör vizet használnak az emberek, ha tisztálkodni akarnak. Legtöbben úgy gondolják, hogy ez a megoldás sokkal higiénikusabb, mint a toalettpapír.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK