Szingapúri kutatók olyan gépi implantátumot készítettek, amelyekkel a saját akaratuknak megfelelően irányíthatják – egyelőre csak – a bogarakat.

Hirotaka Sato és munkatársai a szingapúri Nanyang Műszaki egyetemen elektródákat illesztettek virágbogarakba (Mecynorrhina torquata), hogy működésre bírják a lábak bizonyos izomcsoportjait. 

A kísérlethez előkészített virágbogárForrás: Hirotaka Sato

Az elektromos jelek sorrendjét változtatva a csoport képes volt szabályozni a bogár járásmódját. Az elektromos jelek időtartamával pedig meg tudták változtatni a bogár sebességét és lépéshosszát, számoltak be eredményeikről a kutatók a Journal of the Royal Society Interface folyóiratban.

Bonyolultabb mozgásra képesek

A kutatók korábban már készítettek olyan kiborg rovarokat, amelyek tudtak repülni, futni és mászni, de olyan dolgok szabályozása, amilyen a sebesség összetettebb feladatok végrehajtására teszik majd alkalmassá a biobotokat.

A bogárkiborgok és más kiborg rovarok energiahatékonyabb és könnyebben összeszerelhető alternatívát jelentenek a régi robotokkal szemben, és még a rovarok helyváltoztatásának tanulmányozására is alkalmas, érveltek a kutatók.

Úgy tűnik, az kevésbé érdekli őket, hova vezethet ez a kutatás, ha más élőlények, esetleg emberek irányítására is alkalmazzák majd a találmányukat.