Nagyon ritka leopárdot kellett elaltatni

leopárd
Becslések szerint mintegy 12-14 ezer leopárd él Indiában(képünk illusztráció).
Vágólapra másolva!
El kellett altatni az oregoni állatkert húszéves amuri leopárdját, mert olyan öreg volt már, hogy a veséje alig működött. Az amuri leopárdokból már csak alig 300 maradt fenn a világon, így az állatkert példányának pusztulása egyáltalán nem jó hír a faj fennmaradása tekintetében.
Vágólapra másolva!

A világ legutolsó amuri leopárdjainak (Panthera pardus orientalis) egyikét altatták el szerdán az oregoni állatkertben - írja a Channel News Asia. A Kia névre hallgató állat már húsz éves volt, ez a leopárdoknál nagyon öregnek számít. Korából adódóan alig működött már a veséje, és hamarosan magától is elpusztult volna.

Amuri leopárd a pittsburgh-i állatkertben Forrás: Wikimedia Commons

Kilenc kölyköt hagyott hátra

Kia életében kilenc kölyköt nevelt fel, ez az egész amuri leopárdpopuláció mintegy három százalékát teszi ki. A kölykök és a fiatal állatok most egy veszélyeztetett fajokkal foglalkozó program részei lettek, megpróbálják egészségesen felnevelni és pároztatni őket, hogy növekedhessen a leopárdok száma.

Nagyon kevesen élnek a vadonban

Ma a vadonban mindössze 70 amuri leopárd él, a többi rezervátumokban és állatkertekben próbál túlélni. A populáció az orvvadászat, az élőhelyek eltűnése és az erdőtüzek, valamint a belterjes tenyésztés miatt csökken rohamosan. Korábban a faj Kelet-Oroszország, Északkelet-Kína és a Koreai-félsziget hegyvidéki erdeiben élt,

ma már csak az orosz–kínai–észak-koreai határok háromszögében találkozhatunk vele vadon.

Az amuri leopárd természetes környezetében mindössze 10-15 évig él, de fogságban volt már olyan példány, amely a 25. életévét is betöltötte. Egészen szerdáig valószínűleg Kia volt fajtájának legöregebb élő egyede. Az amuri leopárdot a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja.