Az Iszlám Állam bedrogozott harcosai

2016.04.04. 13:14

A Szíriában dúló háború hullámai Európát sem kímélik. Hogy a háború kíméletlenségében, az ember ember elleni kegyetlenségében milyen szerepet játszanak a drogok, az ma már jól ismert: temérdek híradás számol be a Captagon nevű drogról, amelytől a katonák, beleértve az Iszlám Állam harcosait is, „nem ismernek félelmet”. Kevésbé közismert, hogy a szert eredetileg gyermekek tanulási és viselkedési nehézségeire írták fel a 60-as években.

A Captagon nevű serkentőszer hatóanyagát – amely kémiai unokatestvére egy ma is használt, főként fiataloknak felírt pszichiátriai szernek, az Adderallnak – eredetileg a német Degussa AG gyógyszergyár vezette be 1961-ben az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) nevű pszichiátriai „rendellenesség” kezelésére – amelyről egyébként a mai napig nem bizonyították, hogy valódi orvosi betegség lenne. 

Párizs, 2015. november 19. Francia rendőrök vizsgálják az előző napi terrorellenes akció helyszínét Párizs északi, Saint-Denis negyedében hat nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. Kimutatták, hogy a párizsi merényletek elkövetői is használhattak CaptagontForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A szer ezután terjedt el szerte a világon, és bár mellékhatásai miatt végül betiltották, az illegális piacon utat talált magának a háborús övezetbe is - derül ki az Állampolgári Bizottság az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány sajtóközleményéből.

A nácik is használtak drogokat

A katonák ilyetén „harcra drogozása” nem példa és előzmény nélküli: a második világháborúban a német hadsereget a Pervitin márkanevű metamfetamin-tabletták millióival látták el. A szer növelte a kockázatvállalási hajlandóságot, miközben csökkentette a fájdalomérzetet, az éhség- és szomjúságérzetet és az alvásigényt.  1939-ben a drogot egy katonaorvos 90 egyetemi hallgatón tesztelte, hogy végül megállapítsa: a Pervitin segíthet a náci fegyveres erőknek, hogy megnyerjék a háborút. 

A sok millió dolláros Captagon-üzlet ma a közel-keleti feketepiac szerves részét képezi. A kémiailag hozzá hasonló, szintén amfetamin-alapú pszichiátriai serkentőszer, az Adderall mellékhatásai között szerepel a hallucináció, mánia, agresszió, ellenségesség és pszichotikus epizódok; a Captagon – más amfetaminokhoz hasonlóan – eufóriát, függőséget, lecsökkent gátlásokat, nagyobb mennyiségben pszichózist, paranoiát és erőszakos agressziót okozhat. 

Kokain- és Captagon-kapszulák Libanonban, 2010-ben. A drogokat megsemmisítettékForrás: AFP/Joseph Eid

„Amikor beveszem, mindenkit meg akarok ölni”

„Egy felettesünk adta nekünk” – számolt be egy katona, aki szedte a Captagont. „Kötelesek voltunk bevenni a tablettát, és amikor bevettem, ha megláttam egy Hezbollah-harcost vagy egy szír katonát, meg akartam ölni és meginni a vérét. Többé nem gondolsz a saját családodra sem.  Amikor beveszem a tablettát, mindenkit meg akarok ölni.” 

Egyes pszichiátriai, receptre felírt szerek és az általuk kiváltott agresszív viselkedés sem új keletű téma, hiszen a sokszor válogatás nélkül gyilkoló, akár családjukat sem kímélő ámokfutókról igen gyakran derül ki, hogy pszichiátriai tudatmódosító szerek hatása alatt álltak. 

A terroristák gyakran nem tudatosan, hanem drogok hatására gyilkolnakForrás: AFP

A kérdés már csak az, mikor jutunk el oda, hogy gátat szabjunk e szerek széles körű társadalmi terjedésének, mielőtt túl késő lesz. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK