Miért utálja a gyerek a zöldségeket?

gyerek, zöldség, evés
Kevés gyerek szereti a zöldséget
Vágólapra másolva!
A gyerekek általában kevésbé, a felnőttek már sokkal inkább szeretik a zöldségeket. Ennek az ízlelőbimbók fokozatos érzéketlenedéséhez és számuk csökkenéséhez van köze – a zöldségeket a gyerekek sokkal keserűbbnek érezhetik, mint a felnőttek.
Vágólapra másolva!

Egyik szülőnek sem idegen, hogy a gyerek nem akarja megenni a spenótját, vagy irtózik a brokkoli-kelbimbó duótól vacsoránál. Érdekes módon megfigyelhető, hogy ahogyan a gyerek felnő, sokkal több zöldséget eszik, méghozzá jóízűen, nem csak azért, mert tudja, hogy egészséges. Ezt az ízlelőbimbók változásának és elhalásának köszönhetjük.

Kevés gyerek szereti a zöldséget Forrás: Flickr / Jessica Lucia

Ha megérzünk egy ízt, az, hogy szeretjük-e, az agyunk válaszreakciójától függ: az ízlelőbimbók fizikai, neurokémiai és memória-alapú jeleket küld az agyadnak, amely eldönti, hogy az öt alapíz (édes, savanyú, sós, keserű és umami – utóbbi megtalálható például a paradicsomban és a sajtfélékben) kombinációja megfelel-e a saját beállítottságának.

A gyerekek ízlelése elképesztően érzékeny, főleg a keserű ízre, amely

az agy vészjelzése a potenciálisan mérgező anyagokra.

Ugyanez a helyzet a terhes nőkkel is, csak ők egyedül a keserű ízre lesznek különösen érzékenyek, viszont a sós ízt kevésbé érzik, mivel több nátriumra van szüksége a szervezetüknek. Az evolúció okozza azt is, hogy a gyerekek imádják az édességet – hiszen ez jelzi a magas kalóriatartalmú, gyors energiát adó ételeket.

A kismamák erősebben érzékelik a keserű ízt Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Ahogyan azonban a gyerekek felnőnek, az ízlelőbimbóik érzéketlenednek, és számuk is lecsökken. Egy átlagos gyerek 10 ezer ízlelőbimbóval születik, időskorban pedig ebből már csak átlagosan 5 ezer marad. Ezért gyakori, hogy a fiataloknak keserűnek és rossz ízűnek tűnnek a zöldségek, a felnőttek viszont probléma nélkül megeszik őket.