Elhunyt a varjú indiánok utolsó háborús törzsfőnöke

indián, sámán
Indián sámánnő (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Elhunyt vasárnap 102 éves korában Joseph Medicine Crow neves indián történész, a montanai varjú törzs utolsó háborús törzsfőnöke.
Vágólapra másolva!

Barack Obama 2009-ben a Szabadság Elnöki Érdemrendet, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést adományozta Medicine Crownak. A fehér házi ceremónián az elnök "jó embernek" nevezte, akinek "élete nemcsak a varjú indiánok harci szellemét, hanem Amerika legmagasabb ideáljait is tükrözi".

Meghalt az utolsó harcos varjú indián (illusztráció) Forrás: Sandro Lacarbona

"Joe varjú háborús törzsfőnök, veterán katona, történész, író és oktató volt. Öröksége minden őslakos amerikai és minden montanai számára örök inspiráció lesz" - méltatta közleményében a halálhírét bejelentő Steve Bullock, Montana állam kormányzója.

Második világháborús hős

Medicine Crow antropológiát tanult az egyetemen, ő szerzett először mester fokozatú diplomát a népéből, később évtizedekig dolgozott az Indián Ügyek Hivatalában. A montanai varjú törzs hivatalos történészeként is nagy hírnevet szerzett.

Amikor az Egyesült Államok belépett a második világháborúba, félretette tanulmányait, és önként vállalt katonai szolgálatot.

Felderítőként több bevetést hajtott végre Európában az ellenség frontvonala mögött:

behatolt a táborukba, ellopta a lovaikat és lefegyverzett egy német katonát, anélkül, hogy megölte volna. "Soha egy karcolás sem ért" - mesélte évtizedekkel később.

"A hadviselés volt a legnagyobb művészetünk, de a síksági indiánok harcművészete nem a gyilkolásról szólt, hanem az intelligenciáról, a vezetésről és a becsületről" - fejtette ki 2006-ban egy könyvében.

Joe Medicine Crow-t a nagyszülei nevelték fel, a varjú törzsben a Magas Madár nevet kapta. Nagyapja szintén indián felderítő és harcos volt. "Ő nevelt belőlem harcost. A varjú indiánok 'harciasak' voltak" - idézte fel 2013-ban.

A törzsfőnök részt vett a második világháborúban is (illusztráció) Forrás: VICE

Fantasztikus memória

A Smithsonian Intézet Indián Múzeumának nyugalmazott kurátora, Herman Viola szerint Joe Medicine Crow-nak fantasztikus memóriája volt, és gyermekkorából is pontosan emlékezett nevekre, történésekre, a törzs tagjai által elmesélt dolgokra. Személyesen

ismerte az egykor Custer tábornok seregében szolgált négy varjú felderítőt, az ő történeteiket is lejegyezte.

Medicine Crow ugyanakkor azért is sokat tett, hogy a kultúrájukat híven őrző indiánok élhessenek a modern amerikai társadalom adta lehetőségekkel. "Mindkét világban, a fehérek és az indiánok között is megtalálta az útját, és tudta, hogy az oktatás a siker kulcsa" - mondta Herman Viola, aki először 1972-ben találkozott vele, és később több könyvön dolgoztak együtt.

Nehéz a nyomába lépni

Joe Medicine Crow "katona, tudós, de mindenek felett a bennszülött amerikai családok elkötelezett szószólója volt' - mondta róla Jon Tester szenátor, aki felterjesztette a Szabadság Érdemrendre.

A varjú törzs főnöke, Darren Old Coyote "igazi amerikai hősként" emlékezett rá.

"A mindenem volt. Nem hiszem, hogy a nyomába tudok lépni, mert annyi mindent tett életében" - idézte fiát, Ronald Medicine Crow-t hétfőn a The Daily Mail online kiadása.