Potenciálisan veszélyes égitesteket találtak

WISE
A WISE infravörös csillagászati műhold, melyet 2009. december 14-én indított a NASA a Medium-class Explorer program keretében.
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni magunkat a világűrből érkező objektumoktól, ismernünk kell, mi fenyeget bennünket, és  honnan érkezik a veszély. Ezt térképezi fel a NASA NEOWISE nevű műholdja, mely 2013-as újraindítása óta gyűjt adatokat. A két éve zajló program eredményeit a napokban ismertette a nyilvánossággal az amerikai űrügynökség.
Vágólapra másolva!

A szervezet szerint a szatellit mostanáig 439 földközeli objektumot (angol rövidítéssel: NEO, azaz Near Earth Object) azonosított, ezek közül 72 mostanáig teljesen ismeretlen volt a tudomány számára. A földközeli objektum olyan aszteroida, üstökös vagy nagy meteoroid, amelynek pályája 1,3 csillagászati egység távolságon belül keresztezi a Föld pályáját, és így elvileg fennáll az ütközés lehetősége. Egy csillagászati egység 150 millió kilométernek felel meg.

A NASA animációt készített a földközeli objektumok helyzetéről, a videóhoz a NEOWISE két éven keresztül gyűjtött adatait használták fel. Az animációban a Merkúr, a Vénusz és a Mars pályája sötétkékkel van jelölve, a Földé kékeszölddel. Zölddel a földközeli objektumokat ábrázolják, szürkével a távolabbi aszteroidákat, melyek főként a Jupiter és a Mars közötti aszteroidaöv objektumai. A sárga négyzetek üstökösök.

Keresi a veszélyes objektumokat

A WISE infravörös csillagászati műholdat 2009-ben indította a NASA. Az égboltfelmérési program célja a teljes égbolt végigfényképezése volt infravörös tartományban, a képekből a Hubble űrtávcső épülő utódja, a szintén infravörösben működő James Webb űrtávcső számára állítanak össze katalógust.

A WISE infravörös csillagászati műhold, melyet 2009. december 14-én indított a NASA a Medium-class Explorer program keretében. Forrás: NASA/JPL-Caltech

2011-ben az amerikai űrügynökség befejezettnek nyilvánította a projektet és leállította a műholdat. A szatellit 2013 decemberéig maradt inaktív, ekkor azonban újraindították, és új feladattal bízták meg: földközeli objektumokat kellett keresnie.

Az elmúlt időszakban az eszköz több mint 5,1 millió infravörös fotót lőtt és 19 ezer aszteroidát mért meg. A részletesebb vizsgálatok alapján megállapították, hogy a 439 NEO közül 8 számít potenciálisan veszélyes aszteroidának, vagyis olyan objektumnak, mely 8 millió kilométeren belül közelíti meg a Földet.