Közeledik az év egyik legjobban várt csillagászati eseménye

Merkúr Messenger
A Merkúr napsütötte oldala a Messenger felvételén
Vágólapra másolva!
A csillagászat szerelmesei jól teszik, ha bevésik naptárukba május 9-ét. Ekkor vonul át ugyanis a Merkúr aprócska korongja a Nap előtt. A ritka jelenség megfigyeléséhez távcsőre és védelmet nyújtó szűrőre mindenképpen szükség lesz. 
Vágólapra másolva!

A Földről vizsgálva sokkal gyakrabban lehet megfigyelni a Merkúr átvonulását, mint a Vénuszét. Előbbiből 100 év alatt 13-14 is előfordulhat. Ennek az az oka, hogy a Merkúr pályája közelebb van a Naphoz, és a pályáját sokkal rövidebb idő alatt teszi meg. Ilyen átvonulásra legutóbb 2006. november 8-án került sor.

A Merkúrról készített közeli felvétel (2006. november 8.) Forrás: Wikimedia Commons

A 2016-os átvonulás május 9-én, magyar idő szerint délután egy óra körül fog megtörténni, és a világ számos részén – többek között Magyarországon is – látni lehet majd. Az átvonulás a belépéstől a kilépésig nagyjából 7-8 órán keresztül tart majd.

Távcső mindenképpen kell

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy szabad szemmel nem tudjuk megfigyelni a jelenséget: egyrészt a Földről nézve az égitest rendkívül apró, másrészt a szemünk világát sem érdemes kockára tenni. Szükségünk lesz tehát mindenképpen egy jófajta (lehetőleg hosszú fókuszú, nagy nagyítású) távcsőre és egy megfelelő szűrőre, hogy védjük látószervünk épségét.

A Merkúr napsütötte oldala a Messenger felvételén Forrás: NASA

Létezik egy másik megoldás is, ami biztonságosabb, olvasható a Távcső.hu weboldalon: a kivetítés módszerével, a Nap képe a távcsövön keresztül kivetíthető egy fehér lapra, így egyszerre több megfigyelő is nyomon követheti az eseményeket. Ha nincsen teleszkópunk, és nem szeretnénk a megfelelő eszközök beszerzésével bajlódni, a történéseket élőben nézhetjük a Slooh Obszervatórium honlapján.