Az ENSZ orosz nagykövete szerint évente majdnem 55 milliárd forintnak megfelelő összeget nyernek az Iszlám Állam terroristái az általuk elrabolt műkincsek kereskedelméből. Állítólag eBay-en és a különböző közösségi oldalakon is virágzik az illegális adás-vétel.

Azóta, hogy a törökök még tavaly novemberben a szíriai határ közelében lelőttek egy orosz vadászbombázót, Oroszország és Törökország között fagyossá vált a viszony. Annyira nem meglepő tehát, hogy az ENSZ orosz nagykövete, Vitalij Csurkin levelet írt az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelyben az ISIS műkincskereskedelmének elsődleges helyszíneként török városokat jelöl meg. 

Az Iszlám Állam terroristái pusztítják a Moszuli Múzeum műkincseitForrás: --

A világörökség részei az ISIS kezében

A nagykövet szerint  az adataik azt mutatják, hogy éves szinten majdnem 55 milliárd forintnyi összeg folyik be az Iszlám Állam illegális műkincskereskedelméből, amelynek legnagyobb részét Törökországban bonyolítják le. „Több mint 100 ezer nemzetközileg jelentős műkincs, 4500 kifosztott régészeti lelőhely van az Iszlám Állam tulajdonában, ezek közül legalább kilenc az UNESCO világörökségi listájának részét alkotja” – olvasható a levélben, amelynek részleteit a Reuters hozta nyilvánosságra

Néhány részletet már eddig is ismertünk az ISIS műkincskereskedelméről, hála azoknak a jelentéseknek, amelyek az Egyesült Államok különleges műveleti erőinek 2015. májusi lefoglalásai közül szivárogtak ki. Ezeket is a Reuters hozta nyilvánosságra. Csurkin azonban újabb részletekről beszél, amelyek nagy része Törökország részvételét bizonyíthatja az illegális adás-vételben.

Az Iszlám Állam terroristái a moszuli műkincseket teszik tönkre. Van, amit propagandacélból nem eladnak, hanem nyilvánosan elpusztítanakForrás: --

A török városok is részt vehetnek

„A világörökségi tárgyak csempészésének központja a török Gaziantep városa, ahol a lopott műkincseket illegális aukciókon adják el, majd régiségboltok és helyi piaci árusok bonyolult hálózatán keresztül tüntetik el a színről” – olvasható a levélben. A nagykövet szerint ékszerek, pénzérmék és egyéb antik tárgyak tűnnek el még Izmirben, Mersinben és Antalyában, ezekben a városokban készülnek a műkincsek hamis eredetdokumentumai is.

Az ISIS terroristái aztán  a közösségi média lehetőségeit kihasználva, eBay-en és hasonló oldalakon értékesítik a lopott tárgyakat.

Az elpusztított Palmüra - jobb állapotban maradt meg az ISIS után, mint gondolták, de még így is sok a rom és tönkretett műemlékForrás: AFP/Stringer

A Reuters megkeresésére az eBay elmondta, hogy nincs semmiféle ilyen tevékenységre utaló aktivitás az oldalon, és nem is szeretné, ha lopott műkincsek jelennének meg az áruk között. Jelenleg vizsgálják a helyzetet, de nem találtak közvetlen bizonyítékot semmiféle ISIS-tevékenységre.