Egy óriási napkitörés a sötét középkorba küldhet minket

napkitörés
Egy napkitörés képe a látható fény tartományában
Vágólapra másolva!
Egy elég nagy erejű geomágneses vihar napokra, hónapokra, sőt akár évekre is kiüthetné a földi kommunikációs rendszereket. Az emberek valószínűleg nem sérülnének meg, de hogy az esemény milyen hatással lenne a technológiánkra, az megjósolhatatlan. Erre jutottak egy űridőjárással foglalkozó washingtoni konferencia résztvevői.
Vágólapra másolva!

Geomágneses vihar alatt a Föld mágneses terének átmeneti, nagyarányú és hirtelen megzavarását értjük, melyet napkitörések váltanak ki. Nincs bizonyíték arra, hogy nagyobb erejű geomágneses vihar érné a Földet a közeljövőben, de nem is lehet kizárni ennek lehetőségét.

Elég, ha az 1859-es Carrington-eseményre gondolunk, amely során egy intenzívebb fler (a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése) keltett zavart bolygónk magnetoszférájában. Ennek hatására a távíróhálózat vezetékei szikrázni kezdtek, egyes távíróhivatalok kigyulladtak, használhatatlanná téve ezzel a Viktória-kor telekommunikációs rendszerét.

Napkitörés Forrás: NASA/SDO/AIA/Goddard Space Flight Center

A kutatók szerint, ha egy ilyen esemény ma következne be, az sokkal nagyobb hatást gyakorolna ránk, mint a 19. század közepén: ma már a kommunikációs műholdak, GPS, az internet, a telefonok és a légi közlekedés korában élünk, így ha egy óriási geomágneses vihar következne be, az technológiai értelemben visszaküldene bennünket a „sötét középkorba”.

„Mióta az 1840-es években feltalálták az elektromos távírót, az űridőjárási folyamatok alapvető hatással vannak számos mérnöki rendszer tervezésére és üzemeltetésére, legyenek ezek a Földön vagy a világűrben” – jelentette ki a konferencián Louis Lanzerotti, a New Jersey Műszaki Intézet munkatársa.

Forrás: NASA / MAVEN

Jelentős anyagi kárt okozna egy elhúzódó űrvihar

„Mivel az ilyen rendszerek egyre komplexebbek lesznek és egyre-másra jelennek meg az új technológiák, ráadásul az ember is kilép a világűrbe, mind az eszközeink, mind az emberek egyre inkább ki lesznek téve a világűr hatásainak” – véli a tudós. Emellett egy masszívabb űrvihar a víz- és csatornavezetékeket is korrodálná, kitörölné a számítógépen tárolt adatokat, valamint a Föld mágneses mezeje által nem védett asztronautákra is veszélyt jelentene.

Az anyagi tényezők mellett sem szabad elmenni:

a szakértők úgy számolnak, egy erősebb, 1-2 évig tartó geomágneses vihar körülbelül 600 milliárd – 2,6 billió dolláros kárt okozna.

Természetesen azt a tudósok is megjegyzik, hogy egy ilyen forgatókönyv megvalósulására csekély az esély, mindenesetre az amerikai kormányzati ügynökségeknek – köztük a NASA-nak – mindenképpen számolniuk kell vele, összegezték véleményüket a konferencia résztvevői.