Magához térítették a nagy bolygóvadászt

Kepler-űrtávcső, K2
A Kepler forradalmasította az exobolygók kutatását. Az összes megerősített Naprendszeren kívüli planéta több mint felét, ezernél is többet a Kepler jegyzi. Az űrtávcső extrém pontos fényességmérésének hála jóval többet tudunk a csillagok szerkezetéről is
Vágólapra másolva!
Sikerült magához téríteni vészhelyzeti üzemmódjából a bolygóvadász Kepler-űrtávcsövet - közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal.
Vágólapra másolva!

A Földtől immár 120 millió kilométerre eltávolodott űreszköz a múlt héten mindeddig ismeretlen okból magától kapcsolt vészhelyzeti állapotba. Földi irányítóinak vasárnapra sikerült visszahozniuk ebből az üzemmódból. A szakemberek azóta sem tudják, hogy mi okozta a rendellenességet, de a beérkező jelekből remélhetően megfejtik a történteket. A mérnökök még nem tisztázták azt sem, hogy az űrtávcső eléggé megjavult-e küldetése teljes értékű folytatásához: a Földhöz hasonló bolygók feltérképezéséhez a Tejútrendszerben.

A Kepler forradalmasította az exobolygók kutatását. Az összes megerősített, Naprendszeren kívüli planéta több mint felét, ezernél is többet a Kepler jegyzi. Az űrtávcső extrém pontos fényességmérésének hála jóval többet tudunk a csillagok szerkezetéről is Forrás: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle

A Keplert hét éve indította az űrbe az Egyesült Államok. Immár kiszolgálta idejét, mivel eredendően négy évre tervezték. Bár többször meghibásodott, eddig mindig feltámadt, és folytatni tudta küldetését. Már csaknem ötezer bolygó létezéséről küldött információkat.