Angyalt fényképeztek a Nemzetközi Űrállomásról

2016.04.12. 09:59

Hihetetlen fotót készített tavaly decemberben a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája. Mintha egy angyal röppent volna fel az alkonyi égen. Természetesen a jelenségnek van tudományos magyarázata: a képen a Cygnus űrhajó startja látszik az űrből nézve.

2015. december 15-én a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a Cygnus teherűrhajó kilövését figyelték. Az űrhajót egy Atlas V hordozórakéta emelte a magasba, amelynek hajtóműi nagyjából 18 percig működtek. Ez a kép a kilövés után 4 perc 12 másodperccel készült, amint az űrállomás személyzete délnyugat felé nézett az alkonyi égen. 

A Cygnus űrhajó és az Atlas V rakéta (fényes pont) fellövésekor kirajzolódó angyalForrás: NASA/JSC

Az egyik űrhajós egy 1150 milliméteres teleobjektív segítségével kapta le az űrhajót, amelynek hajtóműveiből hosszú égéstermékcsíkok kígyóznak vissza a floridai Cape Canaveral felé.

Így érkezett a Cygnus az űrállomásra

Az űrhajó apró tárgy, amely egyébként láthatatlan lett volna az asztronauták számára. A kilövést ábrázoló fotót akkor készítették, amikor az ISS messze észak-északkeleten volt az Atlanti-óceán felett, Új-Fundlandtól éppen keletre.

A Cygnus űrhajó befogásaForrás: NASA/JSC

A kilövés után 61 óra múlva a Cygnus megérkezett az űrállomásra, és az egyik űrhajós közeli képet is készített róla, amint az utánpótlást szállító űrhajót befogta a Canadarm2 robotkar.

A Cygnus különféle dolgokat szállított a személyzetnek, többek közt tudományos műszereket, számítógépes alkatrészeket, élelmet és űrsétához való felszerelést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK