Fontos bejelentésre készül ma Stephen Hawking

Stephen Hawking fizikus kép
Vágólapra másolva!
Fontos bejelentésre készül a zseniális fizikus, Stephen Hawking és orosz milliárdos üzlettársa, Jurij Milner. Közös vállalkozásuk Starshot néven fut, és egyelőre alig tudni valamit a tevékenységéről.
Vágólapra másolva!

Hazai idő szerint este hatkor indul a bejelentés, amelyről eddig csak annyit tudni: Stephen Hawking és milliárdos üzlettársa, Jurij Milner fognak beszélni valami fontosról. Ők ketten a földönkívüliek utáni intenzív kutatást élesztették újra – az üzletember százmillió dollárt ajánlott fel a projekt támogatására.

Stephen Hawking nagy bejelentésre készül Forrás: AFP

A korábban bejelentett Breakthrough projekt egy tízéves akciótervre épül, és nagyjából ez a témában eddig végzett legnagyobb tudományos kutatás. A támogatók elmondták, hogy tízszer akkora területet akarnak majd feldolgozni, mint az eddigi hasonló projektek, és

ötször olyan széles rádiófrekvenciát pásztáznak majd, ráadásul százszor olyan gyorsan.

A kutatás a világ két legnagyobb teleszkópját használja fel: a nyugat-virginiai Green Bank Telescope-ot és az ausztráliai Parkes Telescope-ot. A földönkívüli élet keresése a 21. századi tudomány legizgalmasabb feladata” – mondta el a 2015. júliusi sajtótájékoztatón a brit királyi csillagász, Lord Martin Rees, aki szintén részt vesz a kutatásban.

Jurij Milner orosz milliárdos (balra) és Stephen Hawking brit tudós a közös tudományos kezdeményezésüket bejelentő sajtókonferencián Londonban 2015. július 20-án Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Jurij Milner, aki egyébként az Egyesült Államokban él, kifejtette, hogy a technológiai fejlődésünk elérte azt a szintet, amikor képesek vagyunk fejlett tudományos módszerekkel kutatni a földönkívüli élet után.

A bejelentést ebben a lejátszóban követheti majd:

Az Origo pedig folyamatosan beszámol majd a tájékoztatón elhangzottakról.