Egy mongol múmia bizonyítja az időutazást – a konteósok szerint

múmia
A múmia lába az „Adidas” csizmákkal
Vágólapra másolva!
Nemrég mutattak be Mongóliában egy 1500 éves női múmiát, amely az Altaj hegységből került elő. A múmia lábán szinte tökéletes épségben megmaradt egy mai Adidas csizmához kísértetiesen hasonlító lábbeli. Több se kellett az összeesküvés-elméletek gyártóinak. Rögtön kikiáltották a múmiát az időutazás bizonyítékának.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg a mongol archeológusok fejében meg sem fordult a gondolat, hogy milyen heves érzelmeket korbácsolnak fel a múlt heti bejelentésükkel.

Feltehetőleg nőé a mumifikálódott tetem

A Khovd múzeum munkatársai már évek óta dolgoznak egy majdnem 3000 méter magasan fekvő türk temetkezési hely feltárásán az Altaj hegységben.

Innen kerültek elő a múmia maradványai

(láb- és kézfeje), valamint a korabeli öltözék elemei, használati tárgyak és egy jó állapotban megmaradt nyereg, valamint egy teljes ló maradványa.

A múmia lába az „Adidas” csizmákkal Forrás: Khovd múzeum

– nyilatkozta a sajtótájékoztatón B. Szühebátor (Sukhbaatar), a Khovd múzeum archeológusa.

„Most gondosan kibontjuk a múmiát az öltözékéből, és akkor tudják a szakemberek pontosan megmondani a nemét” – folytatta a kutató.

A kutatócsoport a leletek egy részével Forrás: Khovd múzeum

„Ez az első teljes türk temetkezési hely, legalábbis Mongóliában, és talán egész Közép-Ázsiában. Ez nagyon ritka jelenség” – fűzte hozzá a mongol archeológus.

„Adidas” csizmát viselő múmia

A nagyközönséget azonban legjobban a múmia lábfejének fotója izgatta fel. A nagyjából 1500 évesre becsült maradvány

kinézete ugyanis szinte tökéletesen megfelel egy mai Adidas csizmának.

Még a márkára jellemző három csík is megtalálható rajta. Eleinte viccesnek szánt megjegyzések jelentek meg a Twitteren és más közösségi oldalakon, amelyben azt írják, hogy minden bizonnyal időutazó az illető, illetve már várható volt egy ilyen maradvány előkerülése.

A kéz maradványa Forrás: Khovd múzeum

Úgy tűnik azonban, hogy az összeesküvés-elméletek hívei is lassan rákapnak a témára, és egyre többen kezdik komolyan megfontolandónak tartani az időutazós sztorit.

A lelet önmagában is elég érdekes

A szakemberek szerint azonban a lelet önmagában is elég jelentős ahhoz,

hogy mindenféle konteós történetek nélkül is megérdemelje a hírverést.

A leletekből ugyanis sok minden kiderül a nagyjából a 6. század körül a Selyemút mentén élő türkök életéről és temetkezési szokásairól.

Nyereg és más használati tárgyak Forrás: Khovd múzeum

Az egyik érdekesség például, hogy a kutatók szerint a mintegy 3 méter mély sírban talált lovat szándékosan ölték meg, hogy a gazdája mellé temethessék. Ez harcosok esetében nem ritka, de annál érdekesebb, ha a múmiáról bebizonyosodik, hogy valóban nő.