Nemrég mutattak be Mongóliában egy 1500 éves női múmiát, amely az Altaj hegységből került elő. A múmia lábán szinte tökéletes épségben megmaradt egy mai Adidas csizmához kísértetiesen hasonlító lábbeli. Több se kellett az összeesküvés-elméletek gyártóinak. Rögtön kikiáltották a múmiát az időutazás bizonyítékának.

Valószínűleg a mongol archeológusok fejében meg sem fordult a gondolat, hogy milyen heves érzelmeket korbácsolnak fel a múlt heti bejelentésükkel. 

Feltehetőleg nőé a mumifikálódott tetem

A Khovd múzeum munkatársai már évek óta dolgoznak egy majdnem 3000 méter magasan fekvő türk temetkezési hely feltárásán az Altaj hegységben. 

Innen kerültek elő a múmia maradványai 

(láb- és kézfeje), valamint a korabeli öltözék elemei, használati tárgyak és egy jó állapotban megmaradt nyereg, valamint egy teljes ló maradványa. 

A múmia lába az „Adidas” csizmákkalForrás: Khovd múzeum

Ez a személy nem tartozhatott az előkelőségek közé, és úgy véljük, hogy nő, mivel nem találtunk íjat a sírban” 

– nyilatkozta a sajtótájékoztatón B. Szühebátor (Sukhbaatar), a Khovd múzeum archeológusa. 

„Most gondosan kibontjuk a múmiát az öltözékéből, és akkor tudják a szakemberek pontosan megmondani a nemét” – folytatta a kutató. 

A kutatócsoport a leletek egy részévelForrás: Khovd múzeum

„Ez az első teljes türk temetkezési hely, legalábbis Mongóliában, és talán egész Közép-Ázsiában. Ez nagyon ritka jelenség” – fűzte hozzá a mongol archeológus. 

„Adidas” csizmát viselő múmia 

A nagyközönséget azonban legjobban a múmia lábfejének fotója izgatta fel. A nagyjából 1500 évesre becsült maradvány 

kinézete ugyanis szinte tökéletesen megfelel egy mai Adidas csizmának. 

Még a márkára jellemző három csík is megtalálható rajta. Eleinte viccesnek szánt megjegyzések jelentek meg a Twitteren és más közösségi oldalakon, amelyben azt írják, hogy minden bizonnyal időutazó az illető, illetve már várható volt egy ilyen maradvány előkerülése. 

A kéz maradványaForrás: Khovd múzeum

Úgy tűnik azonban, hogy az összeesküvés-elméletek hívei is lassan rákapnak a témára, és egyre többen kezdik komolyan megfontolandónak tartani az időutazós sztorit. 

A lelet önmagában is elég érdekes 

A szakemberek szerint azonban a lelet önmagában is elég jelentős ahhoz, 

hogy mindenféle konteós történetek nélkül is megérdemelje a hírverést. 

A leletekből ugyanis sok minden kiderül a nagyjából a 6. század körül a Selyemút mentén élő türkök életéről és temetkezési szokásairól. 

Nyereg és más használati tárgyakForrás: Khovd múzeum

Az egyik érdekesség például, hogy a kutatók szerint a mintegy 3 méter mély sírban talált lovat szándékosan ölték meg, hogy a gazdája mellé temethessék. Ez harcosok esetében nem ritka, de annál érdekesebb, ha a múmiáról bebizonyosodik, hogy valóban nő.