Az eddigi legkisebb és legstabilabb mágnest alkotta meg egyetlen atomból egy svájci kutatócsoport: eredményük első lépést jelent az új, mini adathordozók felé vezető úton.

Az atom, amelyet a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) vezetésével dolgozó kutatócsoport fejlesztett ki, egyelőre csak nagyon alacsony hőmérsékleten, mínusz 233 Celsius-fokon működik.

Az adathordozóknak a technológia fejlődésével egyre kisebbeknek kell lenniük, így az olyan mágneses tárolóeszközöknek is, mint például a merevlemezek. Ezért kutatnak a szakértők újabb és újabb módszerek után, amelyekkel a lehető legkisebb mágneseket állíthatják elő egyetlen atomból. Ezek az apró mágnesek azonban többnyire még nagyon instabilak, és nem maradnak elég sokáig mágnesesek ahhoz, hogy hosszabb ideig képesek legyenek adattárolásra.

Az adathordozóknak a technológia fejlődésével egyre kisebbeknek kell lenniükForrás: Wikimedia Commons

Az EPFL szakemberei által vezetett kutatócsoportnak azonban sikerült áttörést elérnie - közölte az egyetem. A tudósok a Science című szaklapban bemutattak egy úgynevezett ritkaföldfémből, egyetlen holmiumatomból álló mágnest. Ezt az egyatomos mágnest egy leheletvékony magnézium-oxid-filmre helyezték. 

Jelenlegi állapotában a mágnes egyelőre csak prototípus - előállítása hihetetlenül bonyolult és időigényes, de mínusz 233 Celsius-foknál az egyatomos mágnesek stabilabbak maradnak, mint bármely eddigi ilyen mágnes. És bár ez még nagyon távol van a normál szobahőmérséklettől, egyelőre ez az eddigi legmagasabb hőmérséklet, amelyen stabil mágnest sikerült alkotni.