Lakásfoglaló a második világháború alatt

teréz körút 1
A Teréz körút 1-5-ig az 1890-es évek után
Vágólapra másolva!
A Teréz körút 1-5-ig húzódó, három részes épületegyüttese a Párisi udvar tervezőjének kézjegyét jegyzi, és a turai kastély építtetője rendelte meg. Az '56-os harcokban központi szerepet játszott a körút ezen szakasza, a második világháborúban pedig üresen tátongtak benne a zsidólakások. 
Vágólapra másolva!

A körúti házak igencsak sok mindent megéltek már - igaz ez a Teréz körút 1. és 5. között húzódó épületegyüttesre, amely tulajdonképpen három ház egy homlokzat alatt. Az épület a második világháború alatt zsidólakásoknak adott otthont, a megüresedett lakásokba a nem zsidó,

a bombázások miatt otthonát vesztett emberek kölöztek,

az '56-os forradalom alatt pedig a ház előtt vontatták el a ledöntött Sztálin-szobor fejét.

A Teréz körút és az Andrássy út találkozása (a háttérben jól látszik a hármas épület) Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A házat Schmahl Henrik hamburgi, de Budapesten élő építész tervezte, akinek a nevéhez köthető a később felhúzott Párisi udvar és az Uránia, és Ybl Miklóssal együtt dolgozott az Opera építésén. A megbízó a banki ügyletek mellett a dohány- és cukoriparban is érdekelt Schossberger család volt, akik többek között a turai kastélyt is építtették.

A Párisi udvar 1964-ben Forrás: Fortepan/Uvaterv

Az üres zsidólakások

"A második világháború alatt, a bombázások idején a Dob utcai házunk mellett ért földet egy lövedék" - mondta el a We Love Budapestnek Hollerbach Anna, aki 1944 óta lakója a háznak.

"Megkérdeztük az illetékeseket, hogy most mit csináljunk, és azt mondták, hogy keressünk egy üres lakást, és foglaljuk el." A család a Teréz körút 1-es szám alatt bukkant egy üres zsidólakásra, amelynek lakói később visszatértek - de ahelyett, hogy elüldözték volna az idegeneket, befogadták őket, és megosztoztak a lakáson. "Igazi csodatársbérlet volt" - tette hozzá Hollerbach néni.

A Teréz körút 1-5-ig az 1890-es évek után Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

Itt vontatták el a Sztálin-szobor fejét

Szilágyi Ákosné, a ház közös képviselője az '56-os forradalomra emlékszik vissza: a ház előtt vontatták el a ledöntött Sztálin-szobor fejét.

"Nekem november 5-én van a születésnapom, anyukám éppen a tortámat csinálta. Megkérdeztem tőle, hogy mi történik,

Le kellett mennünk a légópincébe, egy hétig maradtunk ott" - mondta. A felkelők a szemközti épületet elfoglalták, felmásztak a tetejére, és lőállásokat alakítottak ki. A Teréz körút 1. előtt komoly harcok folytak.

Vontatják a Sztálin-szobor fejét Forrás: Fortepan

A három főlépcsőzázas épületegyüttes közül az 1. szám alatti van jelenleg a legjobb állapotban - ezt a lakók összefogásával sikerült megóvni. Mindenkinek a saját portája előtti részt kellett rendberakni, így senkire nem hárult túl nagy feladat, mégis

ápolt és gyönyörű a lépcsőház.

Érdemes lesz tehát a Budapest100 hétvégéjén, 2016. április 16-án és 17-én ebbe a házba is benézni. Az épületről további információkat szerezhetünk a Budapest100 oldalán itt (Teréz körút 1.), itt (Teréz körút 3.) és itt (Teréz körút 5.).