Vagyont érő hányásba botlott a brit pár

2016.04.18. 16:36

Egy angol pár épp a tengerparton sétálgatott, amikor felettébb gusztustalan dologra akadtak: egy nagy darab hányásra. Ez az „okádék” azonban különleges, ugyanis bálnától származik, és igencsak sokat ér.

A Mirror Online szerint a brit pár épp a brit Morecambe-öbölben sétálgatott, amikor erős szag csapta meg orrukat. Nagy örömükre kiderült, hogy ennek forrása bálnahányadék. A cetek e bizarr terméke igencsak sokat ér a piacon, köszönhetően a parfümgyártóknak, akik alapanyagként használják a képződményt kenceficéik illatának tartóssá tételéhez. 

Nem a jól ismert hányásról van szó

Az újság szerint az érintettek több céggel is tárgyalnak, hogy eladhassák másfél kilót is meghaladó szerzeményüket. Nem kevés pénzt kaphatnak érte, a lap úgy számolt, hogy 50 ezer angol fontot (átszámítva majdnem 20 millió forintot) is érhet a bálnahányadék, ami természetesen nem a klasszikus kiokádott ételt takarja.

Az ámbra az ámbráscetek emésztőszervrendszerében termelődhet, és védi a bélfalat a lenyelt keményebb dolgoktól. Képződése éveket vesz igénybe. Ha az anyag a külvilágba kerül, kőkeménnyé, viaszos tapintásúvá válik. 

Ámbra (illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons

Az ámbrával való kereskedelem az Egyesült Királyságban legális, a világ számos más részén azonban a bálnavédő szervezeteknek köszönhetően tiltott, ráadásul egyre több parfümgyártó cég is inkább szintetikus anyaggal (ambroxan) helyettesíti az ámbrát termékeiben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK