Száz év alatt 8 millió ember halt meg természeti katasztrófákban

állati elmék
Ősrégi tapasztalat, hogy az állatok, az emberrel szemben, megérzik a közelgő természeti katasztrófákat
Vágólapra másolva!
Természeti katasztrófák következtében nyolcmillió ember vesztette életét 1900 óta egy német kutató számításai szerint.
Vágólapra másolva!

A gazdasági károk hétbillió dollárra (1923 ezer milliárd forintra) rúgnak a karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) hétfői közlése szerint.

Védőfal romjai a japán cunami után Forrás: Mark Strout

James Daniell geofizikus több mint 35 ezer, 1900 és 2015 között történt természeti katasztrófa adatait elemezte. Eredményeit az Európai Geofizikai Egyesület éves gyűlésén mutatta be hétfőn Bécsben.

A kínai árvíz a csúcstartó

A tudós adatai szerint a legtöbb halálos áldozatot az 1931-es kínai árvíz okozta, amelyben 2,5 millióan haltak meg. A 2004-es cunami az Indiai-óceánnál 230 ezer ember életét követelte, a 2008-ban Mianmarban pusztító Nargis ciklon 140 ezer embert ölt meg. Földrengésekben 1900 óta összesen 2,23 millióan haltak meg.

A természeti katasztrófák áldozatait általában jócskán túlbecsülik Forrás: Alex Vidal Brecas

A legnagyobb gazdasági kárt a cunamit is előidéző tohokui földrengés és a hozzá kapcsolódó atomkatasztrófa okozta Japánban 2011-ben. Daniell számításai szerint 335 milliárd dollár (92 ezer milliárd forint) közvetlen kár keletkezett, 18 500-an meghaltak, 450 ezren váltak hajléktalanná.

A fukusimai atomkatasztrófa földrengés következtében történt Forrás: TEPCO

Túlbecsülik a halálos áldozatok számát

A kutató szerint gyakran lehetetlen pontos adatokat szerezni egy-egy katasztrófáról, mert nehezen felbecsülhetők a károk.

A halálos áldozatok számát pedig a tudósok felismerései szerint gyakran túlbecsülik,

mint például a 2010-es haiti földrengésnél, vagy alulbecsülik, mint az üzbegisztáni rengésnél 1966-ban.

"A természeti katasztrófák halálos áldozatainak abszolút száma az elmúlt években enyhén csökkent, a népességnövekedés mértékét figyelembe véve viszont a csökkenés jelentős. Ennek oka az, hogy az emberek jobban felkészültek a váratlan eseményekre" - emelte ki Daniell.