Kannibál aligátort filmeztek le

aligátor, kannibál
Vágólapra másolva!
Egy termetesebb mississippi aligátor (Alligator mississippiensis) megevett egy kisebbet Floridában. A kannibalizmus nem szokatlan e hüllőknél, inkább csak számunkra meglepő a viselkedésük.
Vágólapra másolva!

A nem mindennapi jelenetet a floridai Lakeland településen örökítették meg április 13-án. A nagyobb példány testmérete a becslések alapján nagyjából 3,3 és 3,7 méter között lehetett.

Habár a filmfelvételek csak ritkán örökítik meg, a kannibalizmus nem szokatlan viselkedési forma az aligátoroknál. Opportunista ragadozóról van szó, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyiségben fellelhető, legkisebb energia befektetéssel hasznosítható táplálékforrást preferálja.

– mondta a National Geographic magazinnak Christopher Brochu, aki szakértője a fajnak.

Az újszülött példányok vannak a legnagyobb veszélyben

Az apró, újszülött aligátorok még igencsak védtelenek, könnyen más állatok prédájává válhatnak. Habár a nőstények egy ideig védelmezik a csöppségeket, ez nem tart örökké, a fiatal példányok később kénytelenek óvakodni a többi ragadozótól, így saját idősebb és termetesebb fajtársaiktól is. Különösen veszélyes a március és június közé eső szaporodási időszak, ekkor a hímek a szokásosnál is agresszívebbek.