Az elektromos cigaretta esetén nem fenyeget a passzív dohányzás

E-cigi, elektromos cigaretta
MIAMI, FL - SEPTEMBER 06: Chloe Lamb enjoys an electronic cigarette at the Vapor Shark store on September 6, 2013 in Miami, Florida. E-cigarette manufacturers have seen a surge in popularity for the battery-powered devices that give users a vapor filled experience with nicotine and other additives, like flavoring. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az e-cigarettából származó részecskék folyadékcseppek, amelyek másodpercek alatt eloszlanak. A helyiség levegőjét sem szennyezik mérhető mértékben, ellentétben a hagyományos cigarettával.
Vágólapra másolva!

Bár Magyarországon májustól ugyanúgy tiltja a törvény az elektromos cigaretta használatát a dohányzásra nem kijelölt helyeken, mint a hagyományos cigarettáét, egy kutatás alapján úgy tűnik, ez a korlátozás túlzott.

Gyorsan lebomlanak a cseppecskék

A Barcelonában most rendezett 4. Munkahelyi és belső terek aeroszoljai nevű konferencián először prezentáltak egy olyan tanulmányt, amely kimutatja, hogy az e-cigaráttából beszívott, majd kilélegzett részecskék folyadékcseppek, amelyek pillanatok alatt eltűnnek a levegőben.

A tanulmány folyamán a rendszeres e-cigarettázók kereskedelmileg kapható, zárt rendszerű e-cigarettákat szívtak, a kutatók pedig mérték a környező levegő részecskekoncentrációját. A közvetlen kilégzést követően a kutatók a folyadékgőz-cseppecskék gyors lebomlását és elpárolgását figyelték meg.

Elektromos cigaretta (illusztráció) Forrás: AFP/Joe Raedle

A környezet részecskeszintje másodpercek alatt visszatért a háttérszintre. Ugyanezt tapasztalták a legrosszabb körülményeket szimuláló, szellőzés nélküli szobában.

Nem veszélyezteti a passzív dohányzókat

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy az e-cigaretták – más kereskedelmi forgalomban lévő aeroszolos termékekhez hasonlóan – folyékony elsődleges részecskéket juttatnak a levegőbe, amelyek rendkívül gyorsan eltűnnek” – mondta dr. Grant O'Connell, az egyik legnagyobb e-cigarettagyártó cég alelnöke.

„De azt is megmutatja számunkra, hogy milyen alapvetően különböznek az e-cigarettából származó kilélegzett részecskék azoktól, amelyek a hagyományos cigaretta szívásakor jutnak a levegőbe” – folytatta O'Connell. „Utóbbiakról már rég kimutatták, hogy hosszú ideig lebegnek a levegőben. Ezzel szemben az e-cigaretták használata után nem mutattak ki semmilyen részecske felhalmozódást a szobában.”

Elektromos cigaretták (illusztráció) Forrás: AFP/Leon Neal

„Ezek a kiindulási adatok alátámasztják az angol népegészségügyi intézet, a brit rákkutató intézet és több más szakintézet véleményét, mely szerint valószínűtlen, hogy a belső terekben való e-cigarettázás bármilyen levegőminőségi problémát jelentene a kívülállók és a nem e-cigarettázók számára.”

E-cigarettagyártó finanszírozta a kutatást

Noha a vizsgálatok három független kutatóintézet (Kaunas Műszaki Egyetem, Litvánia, EMPA Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Műszaki Laboratórium, ETH Zürich, a Svájci Szövetségi Műszaki Intézet) együttműködésével készültek, azt figyelembe kell venni, hogy a vizsgálatokat az egyik legnagyobb elektromos cigarettákat és kellékeket gyártó cég, a Fontem Ventures finanszírozta.