Kevesebb hús, több erdő

2016.04.20. 15:56

Ha az emberiség lemond a hús mértéktelen fogyasztásról, a népesség további növekedése és a kevésbé intenzív biogazdálkodás mellett is megőrizhető lenne az erdők területe.

A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányhoz Karlheinz Erb, a Klagenfurti Egyetem bécsi központú társadalmi ökológiai intézetének munkatársa és kollégái ötszáz, 2050-re szóló forgatókönyvet vizsgáltak meg arról, hogy lesz-e elég élelem a Föld lakóinak. 

Segítenénk a Földön, ha vegák lennénkForrás: Thinkstock

A forgatókönyvek majdnem kétharmadát kivitelezhetőnek ítélték meg anélkül, hogy újabb erdőterületeket kelljen kivágni mezőgazdasági területek kialakítása céljából.

A táplálkozás a legfontosabb tényező

A legfontosabb tényező a táplálkozás: ha az emberek vegán táplálkozásra térnének át, tehát kizárólag növényi eredetű termékeket fogyasztanának, akkor szinte az összes elképzelhető forgatókönyv megvalósítható lehet, még gyenge terméshozam esetén is.

Ha tejet és tojást is enne a Föld népessége, tehát úgynevezett lakto-ovo-vegetáriánus étrenden élnének, a forgatókönyvek 94 százalékában továbbra is meg lehetne őrizni az erdőket és egyben jóllakatni az embereket. 

A Föld erdőinek megmentésére dolgoztak ki forgatókönyveketForrás: C. Mozzocchi

Minél több húst fogyasztanak az emberek, annál intenzívebbnek kell lennie a mezőgazdaságnak és annál nehezebb lenne megőrizni az erdőterületeket - véli a kutató. 

Az amerikai minta szörnyű

"Ha az egész világra kiterjesztenénk az amerikaiak táplálkozási mintáját, tehát a sok kalória, a hús és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, akkor csak a tervek 15 százaléka maradna megvalósítható" - fejtette ki Erb.

A mértékletes, a táplálkozáskutatók szerint még egészséges mértékű húsfogyasztás mellett a forgatókönyveknek még kétharmada megvalósítható maradna.

Az állattartás önmagában nem rossz

Az állattartás nem önmagában rossz, hiszen segíthet abban is, hogy bizonyos területek hasznosíthatóvá váljanak. 

Az amerikai étkezési szokások fenntarthatatlanokForrás: Thinkstock

"Az afrikai szavannák és kaszálók például többnyire kevésbé alkalmasak szántóföldes gazdálkodásra, legelőként azonban hozzájárulnak az élelemtermeléshez. Ha azonban megengedjük magunknak azt a luxust, hogy az állatokat olyan mezőgazdasági termékkel etessük, amelyet az ember is fogyaszthat, akkor az állattenyésztés előnyei hamar megszűnnek" - véli a kutató. 

A táplálék világszintű biztosításának fontos alapfeltétele a korrekt kereskedelem, melynek célja elsősorban a fenntarthatóság és nem az egyes kereskedelmi szervezetek profitja. Fontos továbbá, hogy minél kevesebb áru vesszen kárba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK