Nincs baj a meleg szülők gyerekeivel

homoszexuális pár, leszbikus pár, gyerek, meleg szülő
Two French lesbian policewomen, Raphaelle and her companion Fabienne pose with one of their three children, on October 24, 2012 near Lyon, in eastern France. Raphaelle and Fabienne had two twins, born in early 2010, for which Fabienne intends to obtain from the courts a right to "paternity leave", which has been denied so far by the officials from the police department. An amendment to a proposed law which aims to fund the Social Security healthcare system and which will be examined by Parliament on October 25 or 26, proposes transforming paternity leave into a "child birth leave", which would be bestowed regardless of a person's gender. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás kimutatta, hogy a meleg párok gyerekei mentálisan és fizikálisan ugyanolyan egészségesek, mint a heteroszexuális szülők utódai - bár további kutatásokra lesz még szükség, kijelenthető, hogy a gyerekek fejlődésére nincs rossz hatással, ha nem a hagyományos családmodellt látják maguk előtt.
Vágólapra másolva!

A melegházasság és a melegek gyerekvállalása ellen tiltakozóknak általában az a legfőbb érvük, hogy nem a hagyományos családmodellben felnövő gyerekek mentálisan és fizikálisan visszamaradottabbak lesznek, mint azok, akik heteroszexuális szülők gyermekei.

A kutatás először vizsgálta részletesen az egészséges kapcsolatban élő meleg szülők gyerekeit Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány erre most jócskán rácáfol: kiderült, hogy egyáltalán nincs különbség, ha csak a szülők nemét figyeljük.

Megzavart statisztikák

Dr. Nanette Gartrell, a tanulmány egyik szerzője a CNN-nek elmondta, hogy ez volt az első olyan kutatás, amely csak biztos, kiegyensúlyozott háztartásokat vizsgált. A korábbi kutatásoknál ez nem volt alapfeltétel, ezért sokszor hiba csúszott a gépezetbe, és

olyan tényezők zavarták meg a statisztikát, mint egy rosszul működő házasság.

A mostani statisztika olyan családokat is vizsgált, ahol meleg szülők nevelték a gyereküket, a heteroszexuális háztartásoknál pedig nem volt feltétel, hogy a szülők vér szerintiek legyenek, és az sem, hogy házasok. A kutatás során a homoszexuális szülők esetében csak leszbikus párokat vizsgáltak, mert férfiak közül nem találtak annyi stabil, rendezett háztartást, ami a statisztikában mérhető lett volna.

A 95 meleg és 95 heteroszexuális pár vizsgálata után a kutatók megállapították, hogy nincs rossz hatással a nem hagyományos családmodell a gyerekekre Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A szülők kapcsolata a lényeg

A kutatók a Nemzeti Gyerekegészségügyi Felmérés adatait használták, és 95 heteroszexuális, valamint 95 homoszexuális háztartást vizsgáltak. Megállapították, hogy nincs különbség a gyerekek általános egészsége, mentális és fizikai fejlődése és tanulási képessége között.

Ezekre inkább a szülők egymással való kapcsolata és a stressz volt hatással.

A tanulmány azonban rávilágít arra, hogy a leszbikus párok között sokkal nagyobb a szülői stressz, ennek valószínűleg az az oka, hogy nagyobb a társadalmi nyomás rajtuk, mint egy heteroszexuális páron. Jobban kell bizonyítaniuk, hogy képesek egészséges gyereket felnevelni, ezért sokkal stresszesebbek, mint nem meleg társaik.

A gyerek fejlődésére nem a szülők neme, hanem a köztük fennálló kapcsolat harmonikussága van hatással Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Gartrell a portálnak elmondta, hogy ez még csak az első lépés egy átfogóbb kutatáshoz, ami a különböző fajta családok helyzetét fogja vizsgálni, sokkal szélesebb körben.