A logika szerint annak a bolygónak kéne a legmelegebbnek lennie, amely a legközelebb kering a Naphoz - a Merkúr azonban ezt a versenyt elvesztette, hála a nála kijjebb mozgó, de vastag légkörrel rendelkező Vénusznak.

Noha a Naphoz legközelebb valóban a Merkúr kering (mindössze 88 nap alatt megkerüli a csillagot), ez a Naprendszer legbelső bolygója, és valóban pokoli meleg (nappali hőmérséklete 330 Celsius-fok körül mozog), a legmelegebb bolygónk mégis a Vénusz. 

A Merkúr napsütötte oldala a Messenger felvételénForrás: NASA

Az eltérés annak köszönhető, hogy a Vénusznak vastag légköre van, ami benn tartja a meleget, és így lényegesen felhevíti a felszínt. akár 462 Celsius-fokra is. A bolygó felszínén mindenhol ugyanolyan forróság van, mindegy, "merre jár" az ember: az egyenlítő környékén nappal hasonló pokoli körülmények uralkodnak, mint éjszaka a pólusok területén.

A Vénusz felszínének művészi ábrázolásaForrás: ESA/AOES

A Merkúr a Holdhoz hasonlóan egy kietlen, légkör nélküli planéta. Nincs olyan, nagyrészt szén-dioxidból álló atmoszférája, mint a Vénusznak, ezért a hő nem esik csapdába a felszínen. Persze még így is borzasztóan forró, de a Vénusszal szemben elvesztette a versenyt.