Itt a magyarázat, miért nem alszunk jól eleinte egy új helyen

alvás alvó álmod férfi horkol horkolás
Couple lying together in bed, woman restlessly awake looking away
Vágólapra másolva!
Sok ember megtapasztalta már, hogy az első éjszaka rosszul alszik egy új helyen. Ennek oka az, hogy az agyunk egyik fele éberebb marad, mint a másik, állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A tanulmányba 35 embert vontak be, akik több éjszakát töltöttek egy alváslaborban, miközben a kutatók fejlett agyi képalkotó eljárásokkal figyelték az agyi aktivitásukat. Az eredményekből kiderült, hogy az első éjszaka az agy bal féltekéje aktívabb a mély alvás (vagy lassú hullámú alvás) időszaka alatt, mint a jobb agyfélteke.

Agyunk alvása kicsit hasonló a delfinekéhez

Ez a különbség a két félteke aktivitásában hasonló, noha nem annyira kifejezett, mint amit egyes tengeri emlősöknél és néhány madárnál megfigyelhetünk.

Ezek az állatok úgy alszanak, hogy egyszerre csak az agyuk egyik felét kapcsolják le.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány eredményei arra utalnak, hogy „az agyunknak lehet egy olyan miniatűr rendszere, amilyen a bálnáknak és a delfineknek van” – mondta Sasaki Yuka, a cikk társszerzője, a Brown Egyetem munkatársa.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

A tanulmány azt is kimutatta, hogy minél nagyobb a különbség a két agyfélteke aktivitásában, annál nehezebben tud elaludni valaki.

Túlélési stratégia

Annak, hogy az egyik agyfélteke éberebb, mint a másik a túlélési stratégia lehet az oka, amikor az ember egy új környezetbe kerül.

A bal félteke látja el az „éjjeliőr” szerepét, amely veszély esetén felébreszti az alvót, mondták a kutatók.

Sasaki elmondta, hogy az emberek csökkenthetik ezt az „első éjszaka hatást”, ha magukkal viszik a megszokott párnájukat vagy hasonló elhelyezést adó hotelekben szállnak meg. Az is előfordulhat, hogy azok az emberek, akik gyakran alszanak új helyeken, megtanulják kikapcsolni ezt az „éjszakai felügyeletet”.