Ötmillió éves óriásámbráscet fogára bukkantak egy strandon

Ámbráscet borjával
Ámbráscet borjával
Vágólapra másolva!
Egy ötmillió éves óriásámbráscet fogára bukkantak egy ausztrál strandon, ez az első lelet, amely az ősi faj Amerikán kívüli jelenlétéről tanúskodik.
Vágólapra másolva!

A 30 centiméter hosszú fogat februárban találta a Melbourne-höz közeli Beaumaris-öbölben egy fosszíliavadász, aki a térséget gyermekkora óta kutatja. A Beaumaris-öböl térsége a világ egyik legjelentősebb őskövület-feltáró helye.

Az ősi ámbráscet fosszíliáit eddig csak Amerikában találták meg Wikipedia

A férfi a leletet a melbourne-i Viktória Múzeumnak adományozta, amely csütörtökön mutatta be páratlan szerzeményét.

Az óriás ámbráscet 18 méter hosszú és 40 tonna súlyú lehetett. A Peruban élő Livyatan melvillei fajhoz hasonlíthatott - közölte az intézmény.

Eddig nem találtak Amerikán kívül

Mindeddig csupán Észak-és Dél-Amerika partjainál találtak óriásámbráscet-fosszíliát. Ez az első nyom az állat jelenlétére Amerikán kívül - magyarázta Erich Fitzgerald, paleontológus az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak.

A fog a pliocén földtörténeti korból való, és jóval nagyobb, mint a modern ámbrásceteké.

A mostani óriásámbráscetektől eltérően, amelyek halakkal, rákokkal táplálkoznak, az ősi állat foga arról tanúskodik, hogy

félelmetes ragadozó volt, és más bálnákra vadászott

- magyarázta Fitzgerald.

A paleontológus szerint a fog nem teljes, hiányzik a koronacsúcs és gyökerének egy része. A fog egy még nem teljesen kifejlett egyedé volt. Ha az ámbráscet tovább élt volna, foga még nagyobb lett volna.