Apró űrhajót találtak eltemetve a föld alatt

Gemini
A Gemini-7 űrhajó
Vágólapra másolva!
Kicsiny űrhajót ástak ki a föld alól az egyesült államokbeli Houston városában.
Vágólapra másolva!

Persze az apró, kúp alakú űrjármű nem idegen űrhajó, hanem a NASA Gemini űrhajójának kicsinyített mása. A modellt a ma már nem létező Clear Lake Theatre filmszínház megnyitója alkalmából temették el az épület közelében 1966. április 20-án. Az időkapszulában többek között megtalálható a Geminit űrbe juttató Titan II hordozórakéta néhány darabkája, valamint korabeli újságok, telefonkönyvek és egy térkép is helyet kapott az eltemetett gyűjteményben.

A Gemini űrhajókat az amerikai Gemini-programban használták. Fedélzetükön két űrhajós is végezhetett két hétnél rövidebb űrrepüléseket. Eredetileg egy Geminit akartak eljuttatni a Holdhoz, de ezt később felváltotta az Apollo űrhajó. Az 1966-os évben több küldetés is indult a Geminik részvételével.

A Gemini-7 űrhajó Forrás: Wikimedia Commons

Sajnos a most felnyitott doboz tele volt vízzel, így a dokumentumok többsége elázottan került elő a föld alól. „Amikor egy időkapszulát a földbe temetnek, meg fogja magát szívni nedvességgel” – mondta Sarah Jackson aktivista a Space.com csillagászati hírportálon. „Nem a sivatagban vagyunk, ez itt a texasi Houston, ahol sok a csapadék, magas a levegő páratartalma, és hurrikánok tombolnak” – tette hozzá. A szakemberek szerint azonban az emléktárgyak egy része megmenthető.

Egy zászló és egy levél

Jobb állapotban őrződött meg az a kicsiny zászló, ami ugyancsak az időkapszula tartalmát gazdagította. A relikviát még Charles „Pete” Conrad asztronauta vitte magával az űrbe annak idején. A zászló mellett egy levelet is felleltek, amely Conrad üzenetét tartalmazta:

Az időkapszulában fellelt tárgyakat némi restauráció után a Freeman Memorial Library fogja kiállítani.