Hat mázsa római kori bronzpénzt találtak Spanyolországban

2016.04.28. 21:54

Csatornázási munkálatok közben rendkívüli régészeti leletre bukkantak a munkások a dél-spanyolországi Tomares településén; 19 agyagamforában mintegy 600 kilogrammnyi római kori bronzpénz volt elrejtve.

Ana Navarro, a sevillai archeológiai múzeum igazgatója szerint ehhez fogható, a Római Birodalom korából származó leletre még sosem bukkantak Spanyolországban, amelynek értéke történelmi szempontból felbecsülhetetlen.

Az amforák közül kilenc teljesen épen maradt, mindegyikben több ezer pénzérme található, amelyek egy része - az első vizsgálatok szerint - frissen vert, és sosem került forgalomba - részletezte a felfedezést az igazgató, aki szerint olyan mintha szándékosan rejtették volna el őket.

Probus római császár idejéből származó pénzérmeForrás: Flickr / Wessex Archaeology

 A szakemberek máris elkezdték a találgatást, hogy a katonák zsoldját, vagy a birodalom valamelyik intézményének kincstárát rejtik-e az amforák.

 Az érmék az időszámítás szerinti III-IV. századból származnak, némelyiken Maximianus, másokon Constantinus császár képe látható - mondta az igazgató.

A lelet értékelése sok időbe telik majd, ráadásul a régészek szeretnék átvizsgálni a területet is ahonnan előbukkant, hátha egyéb kincseket is rejt még a föld. Ezért kérvényezik, hogy állítsák le az ott zajló csatornázási munkálatokat.

A rómaiak az időszámítás előtti 3. században érkeztek az Ibériai-félszigetre, ahol létrehozták Hispánia nevű provinciájukat, amely több mint 7 évszázadon át fennmaradt.