Sárkány indulna a Marsra 2018-ban

2016.04.28. 10:51

A SpaceX azt tervezi, hogy legkorábban 2018-ban a Marsra küldi Dragon nevű űrhajóját - jelentette be az amerikai magánvállalat szerdán. Ez lesz az első lépés a vállalat alapítója, Elon Musk azon célja felé, hogy embert repítsenek egy másik bolygóra.

A Red Dragon (vörös sárkány) nevű program az ember Marsra szállításához szükséges technológiák fejlesztését tűzte ki célul, ami a Tesla Motorst is magáénak tudó milliárdos, Elon Musk Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) vállalatának és az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA) a hosszú távú célja.

A SpaceX volt az első magánvállalat, amely pályára tudott állítani űrjárművet, és vissza is tudta hozni a Földre. A SpaceX Dragon űrhajója először 2012-ben szállított utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra.

Dragon a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztatvaForrás: NASA

A cég új űrhajóját, a Dragon 2-t úgy tervezzük, hogy képes legyen leszállni bárhol a Naprendszerben. A Red Dragon Mars-missziója lesz az első tesztrepülés - írta Twitter-üzenetében Musk. Ez az első alkalom, hogy a SpaceX megcélozta az embernélküli Mars-utazás dátumát.

A cég a Mars-program részleteit a szeptemberi nemzetközi űrhajózási kongresszuson fogja ismertetni. A SpaceX azt tervezi, hogy Mars-rakétáját, a saját tervezésű, már repülő Falcon 9-es rakétájának megerősített változatát még az év vége előtt kipróbálja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK