Három lakható bolygó lehet egy közeli naprendszerben

TRAPPIST-1,  törpecsillag, ESA
A távolban az extrahideg törpecsillag
Vágólapra másolva!
Nagyon hideg törpecsillagok körül keringő exobolygókat fedezett fel egy belgiumi kutatócsoport - az Európai Űrügynökség szerint jelenleg ez a legjobb hely, ahol az élet után kutathatunk.
Vágólapra másolva!

Három, potenciálisan életet rejtő bolygót fedeztek fel belga kutatók a TRAPPIST-1 katalógusnevű, extra hideg törpecsillag körül. A Liége-i Egyetem Institut d’Astrophysique et Géophysique részlegén dolgozó csillagászok a TRAPPIST teleszkóp használatával fedezték fel, hogy

a megfigyelt csillag szabályos időközönként halványul el,

ami arra utalt, hogy valami kering körülötte. Részletes vizsgálatok után megállapították, hogy az a "valami" tulajdonképpen három, Föld nagyságú exobolygó, amelyek akár életet is hordozhatnak.

Így festhet a legtávolabbi bolygó felszíne (művészi illusztráció) Forrás: ESA

A TRAPPIST-1 nagyon hideg, és nagyon kicsi törpecsillag - éppen egy kicsit nagyobb csak, mint a mi Jupiterünk, olvasható az ESA weboldalán. Bár viszonylag közel van a Földhöz, olyan apró és halvány, hogy szabad szemmel és amatőr teleszkópokkal nem látható.

Vörös világok a törpecsillagok körül

"Eddig a hideg törpecsillagok körül keringő, úgynevezett vörös világok létezése csak feltételezés volt,

amely a csillag körül mozog" - írta egy sajtóközleményben Emmanuël Jehin, a kutatásban részt vevő egyik kutató.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Michaël Gillon is bizakodó.

Az exobolygók akár életet is hordozhatnak magukon Forrás: ESA

"Hogy miért keresünk földszerű bolygókat a leghidegebb, legkisebb szomszédos csillagok körül? Egyszerű: a jelenlegi technológiánk segítségével csak ezek a közeli, apró csillagok azok, amelyek exobolygóin megfigyelhetjük, hogy van-e élet rajtuk." A nagyobb, fényesebb csillagok esetében azért nehéz megfigyelni az élet jeleit, mert

a sugarak eltakarják az atmoszféra változásait az elhaladó bolygókon

- a kutatók pedig ezen változások segítségével tudnak számításokat végezni a bolygón uralkodó állapotokról. A TRAPPIST-1 pontosan olyan csillag, amelynek halvány fénye nem vakítja el a tudósok számára információértékű atmoszférikus mozgásokat.

Lakható zónán belül és kívül

A három felfedezett bolygó közül kettő 1,5 - 2,4 nap alatt kerüli meg a csillagát, egy pedig 4,5 és 73 nap alatt. "Mivel ilyen közel vannak a csillagukhoz, sokkal inkább hasonlítanak a Jupiter körül keringő holdakra, mint a saját Naprendszerünkre" - mondta el Gillon.

A távolban az extrahideg törpecsillag Forrás: ESA

Bár mindannyian közel vannak a központi csillaghoz, a legközelebbi bolygó is csupán kétszer annyi sugárzást kap a TRAPPIST-1-től, mint mi a saját napunktól, a csillag kis mérete és hűvös felszíne miatt. Noha két bolygó a számított lakható zónánál jóval beljebb esik, még mindig előfordulhat, hogy valamiféle élet képes volt kialakulni rajtuk. A harmadik, távolabb eső bolygó akkora sugárzást kap, mint a Földünk, talán annyit, hogy még a lakható zónán belülre essen.