Ritka égi jelenséget figyelhetünk meg délután

2016.05.09. 07:59

Ma, május 9-én dél környékén a Merkúr látványosan áthalad a Nap előtt - a jelenséget a napfogyatkozások megfigyelésére kifejlesztett szemüvegekkel jól lehet majd látni, de szabad szemmel most sem érdemes belenézni a fényes napkorongba.

A Merkúr-áthaladás, bár nem a legritkább csillagászati esemény, egészen különlegesnek számít: egy évszázadban átlagosan nagyjából tucatszor megy el úgy a bolygó a Nap előtt, hogy azt szabad szemmel is meg lehet figyelni. Ilyen jelenség legközelebb 2019-ben, majd 2032-ben lesz, a legutóbbit 2006-ban figyelhettük meg.

Az áthaladás nagyjából délben észlelhető lesz már, és egészen délután fél hatig tart majd. Akárcsak a napfogyatkozást, az áthaladást sem ajánlatos szabad szemmel és normál távcsővel végignézni, speciális filterezett teleszkóp és napfogyatkozáskor használt szemüveg a biztonságos megoldás, ha szeretné megfigyelni a Merkúr útját.

Így vonul majd a MerkúrForrás: NASA

A Merkúr egyébként 88 nap alatt kerüli meg a Napot, pályája azonban kicsit ferde a Földéhez képest - ennek köszönhető, hogy ritkán, de előfordul, hogy a két bolygó és a Nap egy vonalba kerül egymással.

Itthon a TIT Uránia Csillagvizsgáló várja majd az átvonulás iránt érdeklődőket 13 és 17 óra között. Szerencsére úgy tűnik, derült időnk lesz, így biztosan könnyen meg lehet majd figyelni a ritka égi jelenséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK