Felizzott a tudományos vita Tutanhamon sírjáról

2016.05.09. 09:06

Régészek csaptak össze vasárnap egy nemzetközi konferencián Egyiptomban arról az elméletről, hogy léteznek-e titkos, eddig feltáratlan kamrák Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának falai mögött, ahogy azt Nicolas Reeves brit régész feltételezi.

Zahi Havasz világhírű egyiptológus, volt egyiptomi műemlékvédelmi miniszter elutasította a brit tudós elméletét, amely azt feltételezi, hogy a feltáratlan kamrák Nofertiti királynő maradványait őrizhetik. Az elméletet az elmúlt hónapokban radarvizsgálatokkal próbálták igazolni. 

Záhi Havássz mellőzné a radarvizsgálatokatForrás: Origo

Hagyjuk a radarvizsgálatot másra

"Pályafutásom során Egyiptomban soha nem találkoztam egyetlen olyan felfedezéssel sem, amely radarvizsgálat eredménye lenne" - hangoztatta Havasz, aki azt javasolta, hogy a radartechnológiát inkább olyan ismert sírok feltérképezésére használják, amelyekről köztudott, hogy vannak rejtett kamrái.

Nicolas Reeves az elméletét védve hangsúlyozta, hogy a radarvizsgálatok első eredményei szerint létezik két feltáratlan kamra, a sír nyugati és északi falai mögött fém és szerves anyag jelenlétét mutatták ki.

"Keresem a bizonyítékot, amelyek azt igazolnák, hogy eredeti feltételezésem rossz. Semmilyen bizonyítékot nem találtam, amely ezt sugallná. Csak annak találtam további jeleit, hogy valami még van Tutanhamon sírjában" - replikázott Reeves. 

Tutanhamon sírjának bejárataForrás: Photononstop/Bruno Barbier

 

Fizikai feltárás egyelőre nem lesz

Háled al-Anani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter közölte, hogy a sír átvilágítása folytatódni fog a tudományos csoport javaslatai alapján, de fizikai feltárást addig nem fog engedélyezni, amíg 100 százalékig nem bizonyos, hogy léteznek a kamrák. 

Nicholas Reeves 2015 nyarán rukkolt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet. 

Nofertiti nyomában

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont a mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége. 

Akár a híres királynő sírját is rejtheti a kamraForrás: Flickr / alberto a.s.

Japán és amerikai szakértők novemberben és márciusban vizsgálták a sírt. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által márciusban bemutatott radarfelvételeken világosan kimutatták a két helyiséget és az egyelőre azonosításra váró anyagokat. Az amerikai szakértői vizsgálat eredményét még nem tették közzé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK