Nem is volt annyira félelmetes a gyilkos rozmár

2016.05.11. 12:59

Először végzett ősi fogmaradványokon igazságügyi orvostani fogzománcvizsgálatot egy új-zélandiak vezette kutatócsoport, és eredményeik cáfolják, hogy az ősi "gyilkos rozmár" tengeri emlősöket falt volna föl.

Az Otagói Egyetem vezette, több tudományágat képviselő kutatócsoport egy Kaliforniában talált ősi rozmárfosszília, a Pelagiarctos thomasi, valamint ma élő új-zélandi medvefókák és oroszlánfókák fogzománcának belső szerkezetét elemezte.

Első alkalommal analizálták a három faj fogzománcszerkezetét pásztázó elekronmikroszkóppal - írta az egyetem közleményében Carolina Loch, a kutatás egyik vezetője.

Pelagiarctos thomasiForrás: Robert Boessenecker

"A Pelagiarctosról mondták, hogy ez volt a gyilkos rozmár, amely hatalmas tengeri emlősöket falt fel, ám mi kimutattuk, hogy a fogzománca eléggé hasonló volt a mai új-zélandi medvefókáéhoz és az oroszlánfókáéhoz, melyek halakkal és tintahallal táplálkoznak. Az ősi rozmár nem valószínű, hogy képes lett volna csontokat átharapni anélkül, hogy fogai bele ne törtek volna" - olvasható a közleményben.

A tanulmány megmutatta, hogy a fogorvosok vizsgálati technológiáival állatfajok evolúciós rejtélyei is kutathatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK